SANA SINULLE

Väkevä Jumala, EL Gibbor


"Sillä lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas".

Jesajan kirja luku 9, jae 5

Jesaja profetoi noin vuonna 700 ennen Kristuksen syntymää Israelille tulevasta, pelastuksen ajasta ja Rauhanruhtinaasta. Hän aloittaa yhdeksännen luvun rohkaisevalla sanomalla. 

"Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valkeuden; jotka asuvat kuoleman varjon maassa, niille loistaa valkeus".

Valkeuden tuo kuoleman varjon syvään laaksoon poika, Jeesus. Jesaja antaa hänelle merkitysvivahteisia nimiä. Eräs nimistä on "Väkevä Jumala". Heprean El Gibbor on käännetty ilmaisulla "Väkevä Jumala". Sanalla Gibbor on myös merkitys: "Sankari".

El Gibbor voidaan kääntää "Sankarillinen Jumala" tai Sankari Jumala". Sankari, joka on Jumala. Hän ei ole ainoastaan meidän Jumalamme. Hän on meidän sankarimme.

Huomaan vastakohtaisuus sanojen Väkevä Jumala, lapsi ja Poika välillä. Saatamme ajatella Jumalan Poikaa vain lempeänä ja nöyränä, Jeesus lapsena. Mutta hän oli maan päällä "valepuvussa". Hän oli Jumala vaatetettuna inhimillisyyteen. Tuntematon Jumala. "Teidän keskellänne seisoo hän, jota te ette tunne" , julisti Johannes Kastaja fariseuksille. Syntynyt lapsi, annettu poika oli ja on El Gibbor, Väkevä Jumala. Johannes Kastaja sanoi, että "hän seisoo keskellänne". Hän oli jo tullut. Hän eli ja liikkui ihmisten keskellä.

El Gibbor on Jumalallinen sankari, voimakas Mestari ja taistelija. Tällaista Messiasta juutalaiset odottivatkin. Jesajan kirja oli heille tuttu. Mutta he eivät kuitenkaan valinneet häntä. Jeesus ei täyttänyt lain tulkintoja tavalla, joka olisi miellyttänyt kuulijoita. "Hän tuli omiensa tykö, mutta hänen omansa eivät ottaneet häntä vastaan. Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi, niille jotka uskovat hänen nimeensä".

Jeesus oli syntynyt, Poika oli annettu. Valo loistaa edelleen pimeydessä. Usko häneen tuo rauhan sisimpäämme, koska hän on Rauhan Ruhtinas. Meidän kanssamme on joka päivä Ihmeellinen Neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas.

Siunattua Joulun aikaa ja Menestyksellistä Uutta Vuotta!

Eero Ketola

Piirros: Sinikka Opas