SANA SINULLE


Lähellä kärsimystä on elämä


Asuin puolisoni kanssa kuusi vuotta Makedoniassa, Ohridin kaupungissa. Makedonian luonto on kaunis ja vaihteleva. Alueella on pitkä ja varsin sotaisa historia. Ohrid- järven pohjoisosassa sijaitsevassa niemessä on yli 1000 vuotta vanha kirkko, joka on saanut nimensä opetuslapsi Johanneksesta. Niemellä on myös hyvin vanha hauta, jonka risti on vuosikymmenien saatossa rapistunut. Katsoin vanhoja valokuvia ja pysähdyin ajattelemaan Kaneon niemellä ottamaani, keväistä kuvaa. Kuvassa on vanha hauta ja ristin oikealla puolella täydessä kukassa oleva kirsikkapuu. Kuvassa haudan vierestä nousee uusi elämä. Karun haudan ääressä kukkii kevään herättämä puu. Harmaan kiven lähellä on vanha, punaisena hehkuva kirsikkapuu.

Kärsimyksestä ja kuolemasta on lyhyt matka elämään ja ylösnousemukseen. Johannes kirjoittaa evankeliumissa: " Niin he ottivat Jeesuksen ruumiin ja käärivät sen hyvänhajuisten yrttien kanssa käärinliinoihin, niin kuin juutalaisilla on tapana haudata. Ja sillä paikalla, missä hänet ristiinnaulittiin oli puutarha, ja puutarhassa uusi hauta, johon ei vielä ollut ketään haudattu."

Jeesuksen syvästä kärsimyksestä oli vain lyhyt matka ylösnousemusaamun iloon ja riemuun. Elämän vaikeimmasta ja ahdistavammasta hetkestä on lyhyt matka vapauteen ja rikkaaseen tulevaisuuteen.

Ristin paikkaa ympäröi puutarha. Haudan vieressä kasvaa kukkiva, elämää pursuava kirsikkapuu. Elämän syvin voima virtaa halki ahdistuksen ja kuoleman.

Eero Ketola