SANA SINULLE


Voittajana keskellä henkistä painostusta


Seison Efeson suurkaupungin portilla. Tämä portti ei ole antiikin suurkaupungin portti, vaan nykyinen sisäänkäynti raunioituneeseen suurkaupunkiin. Portin edustalla on kaikenlaisia matkamuistojen kaupittelijoita, virvoitusjuomien myyjiä, taksikuskeja ja sakeasti paikallista väestöä, jotka kaikki ilmoittavat olevansa valtion valtuuttamia matkaoppaita. Ympärillä vilisee tungokseen asti turisteja, jotka ovat tulleet kaikkialta maailmasta. Portin tuntumaan saapuu muutamien minuuttien välein linja-autoja joista purkautuu uusia ja taas uusia matkailijoita. Kauppiaat ryntäävät juoksujalkaa heidän luoksensa rypistyneet opaskartat kädessä.

Sisälle kaupunkiin

Kun vihdoin pääsen astumaan portista sisälle muinaiseen kaupunkiin, niin joudun pysähtymään ihmetyksestä. Ihmismassojen hälyäänet ovat kaikonneet. Eteen avautuu käsittämätön, sanoin kuvaamaton maailma. Kivettyjä katuja, pylväitä, raunioita, teattereita, portaita, temppeleitä, valtaisa kirjasto ja taas katuja, raunioita silmänkantamattomiin.

Tällaisessa suurkaupungissa apostoli Paavali asui kaksi vuotta ja kolme kuukautta. Tällaisessa kaupungissa ensimmäiset kristityt asuvat, tekivät työtä ja olivat keskellä ihmisten arkea ja juhlaa. Paavalin julistus ja läsnäolo kaupungissa aiheutti valtaisan sekasorron. "Ja koko kaupunki joutui sekasortoon." Ihmiset olivat täynnä vihaa ja he huusivat: "Suuri on efesolaisten Artemis!" Hopeaseppä Demetrius puhui ammattikunnalleen: " Miehet, te tiedätte, että meillä on hyvä toimeentulomme tästä työstä; mutta nyt te näette ja kuulette, että tuo Paavali on, ei ainoastaan Efesossa, vaan melkein koko Aasiassa, uskotellut ja vietellyt paljon kansaa sanoen, etteivät ne ole jumalia joita käsillä tehdään".

Raha oli tärkein

Hopeaseppä Demetrius oli sitä mieltä, että heidän ammattinsa eli rahansa olivat vaarassa ja myös että, "suuren Artemis jumalattaren temppeliä ei pidetä minäkään, ja että hän menettää mahtavuutensa, hän, jota koko Aasia ja koko maanpiiri palvelee".

Teatteri täyttyi vihaisista kaupunkilaisista ja tilanne oli sekasortoinen. Useimmat eivät edes tienneet miksi he olivat tulleet paikalle. Noin 25 000 ihmistä huusi ja kirkui kaksi tuntia. Äänen on täytynyt olla korvia huumaava.
Kävelen kosteaa polkua. Edessä on vesijättömaata joiden keskellä kököttää muutama, suuri pylväs. Yhden pylvään päähän kattohaikara on tehnyt pesänsä. Artemiin temppeli on tuhoutunut. Efeson portilla myydään nytkin matkamuistona Artemiksen eli Dianan patsaita. Niiden pohjassa lukee "Made in China".

Rakkaus ja toivo voittavat

Paavali kirjoitti efesolaisille Rooman ensimmäisen vankeuden aikana. Paavali tiesi minkälaisessa tilanteessa ja kuinka painostavassa ilmapiirissä kristityt elivät ja kokoontuivat. Suurkaupungissa kykeni kuitenkin elämään kristittynä. Paavali kirjoittaa: " Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä, joka on siunannut meitä taivaallisissa kaikella hengellisellä siunauksella Kristuksessa". Kivikovassa ympäristössä levittäytyy kristityille hengellinen siunaus. Paavali rukoilee, että efesolaisten sydämen silmät avautuisivat näkemään Jumalan antaman toivon ja suuren, edessä olevan kirkkauden. Suuri osa Efeson seurakunnan jäsenistä oli orjia. Heidän ainoa turvansa oli Kristus. Seurakunnan kokoontuminen oli heidän ainoa hetkensä hengähtää, nauttia rakkausateria, osallistua ehtoolliseen ja ylistää muiden kanssa Jumalaa hänen sanomattoman suuresta lahjastaan. Sitten kristityt hajaantuivat jälleen arjen keskelle, kivikovaan ympäristöön, täynnä rakkautta, toivoa ja luottamusta Jumalaan.

Eero Ketola