SANA SINULLE

Kuolema ja elämä ovat lähellä toisiaan

 

Ollessamme lähetystyössä Pohjois-Makedoniassa asuimme Ohrid nimisessä kaupungissa, maan lounaisosassa. Kaupunki on kauniin Ohrid - järven rannalla. Lähellä kaupunkia on luonnonkaunis Kaneo -niminen niemi. Niemellä sijaitsee Pyhä Johanneksen kirkko. Bysantti-vaikutteinen kirkko on yksi maailman eniten kuvatuimmista kirkoista.

Kirkon läheisyydessä on vanha hauta. Haudan vieressä kasvaa iäkäs kirsikkapuu. Keväällä, usein pääsiäisen aikoihin vanha kirsikkapuu kukkii. Vaikka puun runko on osittain lahonnut, se ei heikennä puun keväistä kukkaloistoa.

Kävellessäni niemellä pysähdyin usein katsomaan hautaa ja kukkivaa kirsikkapuuta. Kuinka lähellä ovat kuolema ja elämä, hauta ja uutta elämää versova, kukkiva puu.

Kuoleman lähellä on elämä. Kristityn kuolema merkitsee siirtymistä elämään. Murheen ja lohduttomuuden haudan vieressä kukkii kaunis puu. Ne ovat aivan vierekkäin.

Jeesuksen risti on, kuoleman ja kärsimyksen risti. Golgatan lähellä on puutarha ja puutarhahauta. Kuoleman ja ristin lähellä on puutarhahauta. Syvimmän kärsimyksen vieressä on suurimman ilouutisen tyhjä hauta. Johannes kirjoittaa evankeliumissaan luvussa 19 ja jakeissa 41 - 42:

"Siellä, missä Jeesus ristiinnaulittiin, oli puutarha, ja puutarhassa oli uusi hauta, johon ei vielä ollut haudattu ketään. He panivat Jeesuksen siihen, koska oli juutalaisten juhlan valmistuspäivä ja se hauta oli lähellä".

Ihmisen elämässä on kärsimyksen ja surun päiviä. Kuinka lähellä kärsimystä on ilon ja riemun päivä. Silloin kun ihminen on keskellä tuskaa ja ahdistusta, lähellä sitä paikkaa on myös ylösnousemuksen ilo ja riemu.

Eero Ketola