SANA SINULLE

Ystävä  

Raamattu puhuu runsaasti ystävyydestä. Uskollinen ystävä on Raamatussa suuressa arvossa. Ihminen tarvitsee ystävää. Ei riitä, vaikka ihmisellä olisi paljon harrastuksia, omaisuutta, terveyttä, älykkyyttä ja hyvä ulkonäkö. Todellista ystävää ei mikään korvaa.

Eteläisellä Tyynellämerellä on vuosisatoja ollut käytössä Wantok -järjestelmä. Wantok on ystäväjärjestelmä jossa ei tunneta sanaa "ei". Wantok järjestelmä takaa sen, että ihmisellä on aina ystäviä ja tukijoita.

Hyvän ystävän parhaat tuntomerkit ovat:

Sananlaskujen kirjassa 17:17. "Ystävän rakkaus ei koskaan petä" ja "Veli auttaa veljeä hädän keskellä". Sananlaskujen kirjassa on jopa ilmaisu: "Ystävän lyöntikin on rakkautta".

Sananlaskujen kirjan luvussa 27 jakeessa kymmenen: "Älä hylkää Isäsi ystävää". Muutama vuosi sitten tapasin Perniön asemalla äitini ja isäni hyvän ystävän. He sanoivat: "Tule käymään meille". Perustus pyynnölle oli, että he olivat olleet vanhempieni ystäviä. Menin heille kylään. Muistelimme vanhoja asioita ja meistä tuli hyvät ystävät.

Kouluajoistani on jäänyt hyvin vähän ystäviä. Olin 7 vuotta puuseppänä I.Virtasella Valhojanmäessä. Usein kaupungin kaduilla tai kaupoissa näkee vanhoja työkavereita. He ovat hyvin ystävällisiä. Puheenaiheita riittää pitkäksikin aikaa.

Ystävät ovat tärkeitä. Raamatussa kerrotan Danielista. Hänellä oli kolme hyvää ystävää. Kun Danielilla oli vaakunnan hovissa vaikeita tilanteita hän kertoi ne ystävilleen Hananjalle, Misaelille ja Asarjalle. He rukoilivat yhdessä. On suuri apu ihmisen elämälle, että hänellä on ystäviä joiden kanssa voi rukoilla. Hyvä ystävä on kallisarvoinen ja elämän voimavara.

Huonot ystävät turmelevat ihmisen. Paavali kirjoitti: "Huono seura hyvät tavat turmelee". Paavali jatkaa 2 Timoteuskirjeessä 2: 22. "Harrasta uskoa, rakkautta, rauhaa niiden kanssa jotka huutavat avuksensa Herraa puhtaasta sydämestänsä".

On turvallista, että on hyviä ystäviä.

Ystävyydellä on myös korkeampi taso: Jumalan ja ihmisen välinen ystävyys. Aabrahamia sanottiin "Jumalan ystäväksi". Myös "tavalliset uskovat" ovat Jumalan ystäviä. Psalmissa 127 on kirjoitettu "Hän antaa ystävilleen heidän nukkuessaan".

Jeesus haluaa aina olla ystävämme. Luukas kirjoittaa: " Mutta minä, ( Jeesus ) sanon teille, ystävilleni, älkää pelätkö......."

Israelin suurelle ja arvostetulle kuninkaalle Salomolle valittiin korkeimmat virkamiehet. Luettelossa on Ylipappi Asarja, Kirjurit Elihoref ja Ahia, kansleri Joosafat, sotaväen ylipäällikkö Benaja, papit Saadok ja Ebjatar, ylimaaherra Asarja, kuninkaan ystävä Saabud ja linnanpäällikkö Ahisar. Korkeitten virkamiesten luettelossa oli ylipaista linnanpäällikkö. Virkamiesten luettelossa oli myös Saabud, kuninkaan ystävä.

Salomo tarvitsi kaikkien, eri alojen ammattimiesten lisäksi ystävän. Ystävä oli "korkeimpien virkamiesten luettelossa".

Ystävä on kuin "korkein virkamies". Me kaikki tarvitsemme ystävää. Uskottu ystävä on luotettava ja hän pitää salaisuudet. Sananlaskujen kirjassa luvussa 11 jakeessa 13 on kirjoitettu. "Juorukellolta salaisuus karkaa, uskotulla ystävällä se on tallessa".

Eero Ketola