Elämme Hänen yhteydessään

29.04.2024

Teksti ja kuva: Eero Ketola

"Mikä on alusta alkaen ollut, minkä olemme kuulleet, minkä omin silmin nähneet, mitä katselleet ja käsin koskettaneet, siitä me puhumme: elämän Sanasta. Elämä ilmestyi, me olemme nähneet sen, ja siitä me todistamme. Me ilmoitamme teille iankaikkisen elämän, joka oli Isän luona ja ilmestyi meille. Minkä olemme nähneet ja kuulleet, sen me myös teille julistamme, jotta teilläkin olisi yhteys meihin. Meillä on yhteys Isään ja hänen Poikaansa Jeesukseen Kristukseen. Tämän me kirjoitamme, jotta ilomme tulisi täydelliseksi. Tämä on se sanoma, jonka olemme häneltä kuulleet ja jonka julistamme teille: Jumala on valo, hänessä ei ole pimeyden häivää. Jos sanomme elävämme hänen yhteydessään mutta vaellamme pimeässä, me valehtelemme emmekä seuraa totuutta. Mutta jos me vaellamme valossa, niin kuin hän itse on valossa, meillä on yhteys toisiimme ja Jeesuksen, hänen Poikansa, veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä.

Ensimmäinen Johanneksen kirje 1: 3 – 7 KR. 92 Tummennus kirjoittajan.

Marraskuussa 1999 osallistuin Albanian Durresissa eri evankelisten lähetysjärjestön yhteiseen tapaamiseen. Vierailevana puhujana oli George Verver, Operation Mobilization (OM) järjestön perustaja. Hän kertoi, että hän on rukoillut 41 vuottaa Albanian avautumisen puolesta. – Nyt se on toteutunut. Olen täällä, hän kertoi.

Verver jatkoi. - Suuressa osassa maailmaa kristityt eivät kokoonnu näin yhteen. Albaniassa kristityt tekevät yhdessä työtä. Ajattellessani Jumalan sanaa niin yksi suurimmista sanomista on yhteys. Suuressa osassa maailmaa lähetystyöntekijät ja kansalliset työntekijät eivät kokoonnu yhdessä rukoilemaan, kuulemaan uutisia ja suunnittelemaan työn etenemistä. Albaniassa kristityt tekevät yhdessä työtä.

Maailmanhistorian eräs suljetuimmista valtioista oli Albania. Vuonna 1992 noin 50 vuotta jatkunut diktatuuri päättyi. Vainojen jäljiltä maan rajojen sisällä oli tuskin viittäkään evankelista uskovaa. Heti Albanian avautumisen jälkeen evankeliset lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestöt perustivat Albanian rohkaisuprojekti- nimisen yhteistyöjärjestön. Albanian Encouragment Project (AEP) toimii edelleen. Suurin osa maassa aloittaneet lähetysjärjestöt liittyivät järjestöön. Evankelinen lähetystyö sai yhtenäisen ilmeen ja kasvot. Yhteys tuotti ja tuottaa edelleen suuren siunauksen ja menestyksen työlle. Albanian avautuessa työn aloitti myös Albanian evankelinen allianssi Vellazeria Ungjillore (VU).

Evankelisen allianssin perusti Gjerasim Qiriazi Kaakkois-Albaniassa sijaitsevassa Korcan kaupungissa, ottomaanien vallan aikana vuonna 1892. Järjestö heräsi henkiin sadan vuoden kuluttua perustamisesta. Järjestö edustaa Albanian kansallisia, evankelisia kristittyjä. Albanian rohkaisuprojekti (AEP)edustaa maassa toimivia, ulkomaalisia lähetysjärjestöjä. Järjestöt toimivat läheisessä yhteistyössä ja yhteydessä keskenään.

Yhteys tuottaa siunauksen ja hengellisen menestymisen. Albaniassa oli vuonna 1991 noin 5 evankelista kristittyä. Nyt heitä on noin 15 000.