Enemmän kuin traditio

11.09.2022

Teksti: Eero Ketola. Kuva: kirjasta: The Royal Year 1990.

Britannian arvostettu ja kunnioitettu kuningatar Elisabeth II siirtyi ajasta ikuisuuteen torstaina 8.syyskuuta 96 vuoden ikäisenä Balmoralin linnassa Skotlannissa. Hän hoiti uskollisesti ja nöyrästi majesteetillista tehtäväänsä 70 vuoden ajan. Kukaan aikaisempi monarkki Britanniassa ei ole hallinnut näin pitkää aikaa.

Virkaanastujaisissa kuningatar Elisabeth lupautui muun muassa olemaan "uskon puolustaja". Perinnettä noudattaen lauantaina 10. syyskuuta uudeksi hallitsijaksi nimetty kuningas Charles III antoi saman lupauksen.

Kuningatar Elisabethin elämässä usko ei ollut pelkää perinnettä ja muodollisia tapoja. Koko vallassaolonsa ajan hän säännöllisesti ilmaisi oman, henkilökohtaisen uskonsa Jumalaan ja Herraan Jeesukseen Kristukseen. Hän asetti luottamuksensa Jumalaan.

Billy Graham kirjotti kirjassaan kuningatar Elisabetistä: " Olen aina tavatessani löytänyt hänet hyvin kiinnostuneena Raamatusta ja sen merkityksestä".

Vuonna 1952, virkaanastumisjuhlassaan hän piti juhlapuheen ja toivomuksen, että Jumala antaisi hänelle viisautta ja voimaa suoriutuakseen tehtävästä joka hänelle on annettu. Myöhemmin hän kertoi henkilökohtaisesta uskostaan ja suositteli sitä kaikille alaisilleen.

Vastoinkäymisissä ja menestyksen hetkissä hän aina turvautui Kristukseen. - Hän on ankkurini myrskyssä, kuningatar ilmaisi oman vakaumuksensa.

Kuningatar Elisabeth II kirjoitti: "Jokainen päivä on uusi alku elämässä. Tiedän, että ainoa tapa elää elämääni on halu tehdä sitä mikä on oikein, antaa sitä mikä on parasta ja asettaa jokaisena päivänä luottamuksen Jumalaan".

"Minulle Kristuksen opetus ja oma, henkilökohtainen vastuuni Jumalan edessä tuottaa puitteet ja rakenteet, jotka johtavat elämääni". Kuningatar Elisabet II vuonna 2000.