Filippi Osa 11

19.10.2021

Teksti ja kuva: Eero Ketola

Synsygus

Paavali perusti Filippiin seurakunnan noin vuonna 50 jKr. Perustaminen tapahtui Paavalin toisen lähetysmatkan alkupuolella. Filippiläiskirjeen lähettäjät ovat Paavali ja Timoteus. Timoteus oli nuori mies, joka oli Paavalin kanssa perustamassa Filippin seurakuntaa. Paavali halusi mahdollisimman nopeasti lähettää Timoteuksen Roomasta takasin Filippiin. Paavali ja Timoteus, Kristuksen palvelijat, eivät kirjoittaneet valiojoukolle vaan kaikille pyhille, mikä tarkoittaa kaikille miehille ja naisille jotka palvelevat Jumalaa. Seurakunnan kaitsijat ja seurakuntapalvelijat saavat erityismaininnan.

Paavalin kirje filippiläisille. Luku 4 jae 3.

"Myös sinua, sinä minun oikea Synsygukseni minä pyydän, ole näille vaimoille avullinen, sillä he ovat taistelleet minun kanssani evankeliumin hyväksi, yhdessä sekä sekä Klemensin, että muiden työtovereitteni kanssa, joiden nimet ovat elämän kirjassa".

Kreikaksi kirjoitetussa filippiläiskirjeessä Synsygus ei ole erisnimi. Synsygus tarkoittaa "toveri, avustaja, saman ikeen alainen, yhteen liitetty" Käännös voi siis olla: "Myös sinua, tosi apumies, minä pyydän, auta näitä naisia". Kuka oli apumies? Mikä oli hänen nimensä? Emme tiedä.

Mikäli alkutekstissä Synsygus olisi erisnimi se olisi miehen nimi, joka tarkoittaa "apumies, avustaja". Joka tapauksessa Paavali pyytää häntä auttamaan "näitä naisia", Euodiaa ja Syntykeä, elämään sovussa. Synsygus oli välittäjä, rauhanrakentaja ja yhteistyökykyinen. Paavali tiesi, että hän kykenee auttamaan ja selvittämään riidan. Vuorisaarnassa Jeesus sanoo: "Autuaita ovat rauhantekijät, sillä heidät pitää Jumalan lapsiksi kutsuttaman".

Apumies ilmaisu tuntuu usein hieman vähättelevän ihmistä. Avustaja ja apumies ovat kuitenkin hyvin tärkeitä Jumalan valtakunnan työssä. Samoin kuin apumies on tärkeä monissa töissä kuten esimerkiksi rakennustöissä. Ilman apumiestä työ ei edisty hyvin tai se on ainakin enemmän aika vievä.

Hienoa olla Jumalan apumies.