Filippi Osa 13
Teksti ja kuva: Eero Ketola
Keisarin
huoneväki ja henkivartiosto
Filippiläiskirje on yksi Paavalin vankilakirjeistä. Hän kirjoitti sen Rooman ensimmäisen vankeuden aikana. Paavali kuljetettiin vankina Israelista Roomaan koska hän oli aiheuttanut mellakan Jerusalemin temppelin alueella. Paavali ei halunnut tulla tuomituksi juutalaisten Suuren neuvoston edessä. Siksi hän Rooman kansalaisena vetosi keisariin. Tuona aikana keisarina oli julmuudestaan tunnettu Nero. Siitä huolimatta Paavali vetosi keisariin.
Paavalin kirje filippiläisille. Luku 1 jae 13 ja luku 4 jae 22.
" Mutta minä tahdon, että te veljet tietäisitte, että se, mitä minulle on tapahtunut, on koitunutkin evankeliumin menestykseksi, niin että koko henkivartioston ja kaikkien muiden tietoon on tullut, että minä olen kahleissa Kristuksen tähden". 4:22 "Tervehdyksen lähettävät teille kaikki pyhät, mutta varsinkin ne, jotka ovat keisarin huoneväkeä".
Kahden vuoden vankeuden aikana Paavali tutustui keisarin henkivartioston jäseniin ja keisarin huoneväkeen. Henkivartiostoon, Praetoriumiin, kuului noin 10 000 sotilasta. Keisarin huoneväkeen kuului virkamiehiä, palvelijoita ja orjia. Koko henkivartio on saanut tiedon siitä miksi Paavali oli vangittu. Vanginvartijat kuuntelivat Paavalia ja seurasivat myös hänen elämäänsä vankina. "Kaikkien muidenkin" tietoon on tullut Paavalin vangitsemisen syy. "Vanki Paavali" oli "julkisuuden henkilö" Roomassa.
Keisarin
huoneväen jäsenet lähettivät erityisen tervehdyksen Filippiin. He olivat
kuulleet Paavalin julistuksen ja nähneet hänen elämänsä esimerkillisyyden. He
olivat kiitollisia Filippin kristityille siitä, että he auttoivat ja tukivat
Paavalia rukouksin ja myös taloudellisesti.
Paavali oli kahlehdittu ja kotiarestissa. Hän toi siunauksen ja uuden elämän kaikille, jotka kuuntelivat häntä ja uskoivat evankeliumin.
Paavalin vankeus siirtää ajatuksen Vanhan testamentin Joosefin elämään. Joosef oli suurimman osan nuoruuttaan vankilassa tai vankeuteen rinnastettavissa olosuhteissa. Hän oli syyttömästi vangittu. Kaikissa tilanteissa Herra oli Joosefin kanssa.
"Ja Joosefin isäntä otti hänet ja pani hänet vankilaan, paikkaan, jossa kuninkaan vangit säilytettiin; ja hän jäi siihen vankilaan. Mutta Herra oli Joosefin kanssa ja soi hänen saavuttaa suosiota ja päästä vankilan päällikön armoihin. Ja vankilan päällikkö uskoi kaikki vangit, jotka vankilassa olivat, Joosefin haltuun. Ja kaikki, mitä siellä toimitettiin, tehtiin hänen toimestaan. Eikä vankilan päällikkö ollenkaan valvonut sitä, mikä oli Joosefille uskottu, sillä Herra oli Joosefin kanssa. Ja Herra antoi menestyä sen, mitä hän teki."
Herra oli Joosefin kanssa ja Paavalin kanssa. "Ja Herra. antoi menestyä sen, mitä hän teki."