Filippi Osa 8

23.08.2021

Teksti ja kuva: Eero Ketola  

Tien kummallakin puolella on raunioita ja osittain luhistuneita seiniä. Puiden alla, varjossa on paimen lampaittensa kanssa. Pienen kävelymatkan päässä kohoaa kivinen, suuri kaariholvi. Olemme muinaisessa Troaan kaupungissa huhtikuussa vuonna 2006. Trooas sijaitsee nykyisessä Länsi-Turkissa.

Kävelemme kohti suurta kivikaarta vaimoni Tellevon, Mikko Haakanan ja Kalle Puukin kanssa. Täällä Troaassa apostoli Paavali vastaanotti yöllisen näyn. Siitä kerrotaan Apostolien tekojen luvussa 16 ja jakeissa 6 - 10. Näyn johdosta Paavali matkusti Silaan, Timoteuksen ja Luukaan kanssa Euroopan puolelle, Neapoliin ja sitten Filippiin. Kysymyksessä oli Paavalin toinen lähetysmatka.

Filippissä Paavalin työtiimi perusti seurakunnan. Seurakunnan ja Paavalin välille syntyi voimakas, rakkaudellinen, ystävyyden side. Paavalin kirjeessä filippiläisille heijastuu voimakasta tunnetta ja työtoveruutta. Paavali kirjoitti kirjeen ensimmäisen Rooman vankeuden aikana.

Paavalin kirje filippiläisille. Luku 1: jae 13

"Koko henkivartioston ja kaikkien muiden tietoon on tullut, että minä olen kahleissa Kristuksen tähden".

Kaikki Paavalin kanssa tekemisissä olleet ja "kaikki muutkin" saivat tiedon siitä, että Paavali oli vankeudessa Kristuksen tähden. Paavali ei järjestänyt vankilassa hengellisiä tilaisuuksia. Hän ei parantanut täällä sairaita. Tässä vankilassa ei kerrota, että Paavali olisi laulanut ylistyslauluja Jeesukselle.

Paavali oli Jeesuksen seuraaja. Missä tahansa Jeesukseen uskova kristitty on hänestä leviää tieto Jeesuksesta. Paavalin ei tarvinnut yrittää tehdä mitään. Hän oli jatkuvassa yhteydessä Jeesuksen kautta Jumalaan. Hän oli Kristuksessa ja se oli riittävästi.

Paavali oli puheenaiheena henkivartioston keskuudessa. Varmasti vartijat keskustelivat kotona perheittensä, sukulaistensa ja ystäviensä kanssa Paavalista. Heille sanoma Jeesuksesta oli tuntematon. Nyt he saivat kuulla maailman suurimman ilosanoman.

Ilosanoma tuli Roomaan vangin kautta. Suuret sanomat voitoista tuotiin Roomaan sotilaskulkueissa. Suuri ilosanoma tuli kaupunkiin pienikasvuisen ja sairaan miehen mukana. Paavali ei ollut tavallinen vanki. Hän oli vanki koska hän uskoi Jeesukseen ja ylösnousemukseen kuolleista. Todelilsuudessa Paavali ei ollut vanki vaan todellisesti vapaa. Jeesus sanoi: "Jos siis Poika tekee teidät vapaaksi, niin te tulette todellisesti vapaiksi".