Haudankaivaja ja suutari

28.08.2023

Teksti ja kuvat: Eero Ketola

Jeesus kutsui muitakin kuin 12 opetuslasta seuraamaan häntä ja julistamaan evankeliumia. "Muiden" nimet eivät ole tallennettu Raamattuun. He tekivät kuitenkin samaa ja yhtä arvokasta työtä kuin 12 nimeltä mainittua opetuslasta.

1700- luvun hengellisiä suurmiehiä oli Böömissä asunut kreivi Nikolaus Ludwing von Zinzendorf. Zinzendorf oli kokosydäminen kristitty. Hän antoi kartanonsa turvapaikaksi vainotuille kristityille. Tosinaan hänen kartanossaan asui 500 kristittyä. Mitä ajattelisit, jos kodissasi olisi kuukausi toisensa jälkeen 500 vierasta?

Kartanoon kokoontuneet kristityt korostivat elävää, sydämen uskoa Jeesukseen. He rukoilivat, paastosivat ja tutkivat Raamattua. Kartanoa ryhdyttiin kutsumaan nimellä Herran suoja, joka johtui saksankielisestä sanoista "Herrn hut". Varsin nopeasti heitä alettiin kutsumaan herrnhutilaisiksi.

He eivät vain rukoilleet ja lukeneet Raamattua vaan heissä syntyi, Zinzendorfin aloitteesta innostus lähteä lähetystyöhön. Ensimmäiseksi lähti kartanon asukaista kaksi miestä Karibian saarelle, jonka nimi on Saint Thomas. Tuohon aikaan saaren omisti Tanskan valtio. Saarella oli paljon orjia ja lähetystyöntekijät halusivat mennä auttamaan heitä. He eivät saaneet aluiksi kuitenkaan lupaa mennä saarelle. He lupautuivat olemaan orjia jos vain pääsisivät saarelle. Tähän ei suostuttu. Lopulta Tanskan kuningas Kristian VI antoi heille luvan lähteä kaukaiselle saarelle. Seuraavana vuonna lähti entinen haudankaivaja Grönlantiin. Sitten lähti räätäleitä, suutareita, kauppiaita, entisiä sotilaita Ruotsin Lappiin, Etelä-Amerikkaan, Baltian maihin, Intiaan, Sri lankaan ja moniin muihin maihin. He julistivat evankeliumia, perustivat kouluja ja käänsivät Raamatun paikallisille kielille. usein lähetystyöntekijät karkotettiin koska he "kohtelivat paikallisia asukkaita liian hyvin".

Zinzendorf jäi historiaan. "Muut", sadat ja taas sadat tekivät arvokasta työtä pelkäämättä ja rohkeasti. Heidän nimiään ei muisteta. "Herra valitsi muita".

Jokainen meistä on tärkeä. Jokaisen Herra on valinnut olemaan valona ja suolana siellä missä asumme. Jokainen päivä on arvokas ja kallisarvoinen. Herra on valinnut sinut ja minut.