Helatorstai

08.05.2024

Teksti ja kuva: Eero Ketola

Ylösnousemisensa jälkeen Jeesus ilmestyi seuraajilleen neljänkymmenen päivän aikana. Hän puhui Jumalan valtakunnasta. Jeesus antoi lupauksen siitä, että Pyhä Henki tulee opetuslapsiin. Hän antoi käskyn odottaa Jerusalemissa siihen asti, kunnes Pyhä Henki tulee heihin. Jeesus lupasi, että Pyhä Henki antaa voimaa ja opetuslapsista tulee hänen todistajiaan aina maan ääriin saakka.

"Maan ääriin saakka". "Kun hän oli tämän sanonut, kohotettiin hänet ylös heidän nähtensä, ja pilvi vei hänet pois heidän näkyvistään. Ja kun he katselivat taivaalle hänen mennessään, niin katsoi, heidän tykönänsä seisoi kaksi miestä valkeissa vaatteissa; nämä sanoivat: Galilean miehet, mitä te seisotte ja katsotte taivaalle? Tämä Jeesus, joka otettiin teiltä ylös taivaaseen, on tuleva samalla tavalla, kuin te näitte hänen taivaaseen menevän". Apostolien teot 1: 9 – 11.

Jeesus nousi ylös taivaaseen Öljymäeltä. "Hänet otettiin ylös taivaaseen" "Hän astui ylös taivaaseen" "hänet otettiin ylös taivaaseen". Historiallinen ja juhlallinen tapahtuma. Luukas kirjoittaa, että lähtiessään Jeesus nosti kätensä ja siunasi opetuslapsia. Jeesus lähti maan päältä siunaten omiaan. Ilmeisesti vielä silloin kun hän nousi ylös hänen, kätensä olivat siunaamassa omiaan, kunnes pilvi esti näkyvyyden.

Jeesus astui ylös taivaaseen ja hän istui Isän oikealle puolelle. Johannes kirjoittaa, että hän meni valmistamaan meille sijaa.

Jeesus tekee taivaallista pappispalvelusta taivaallisessa kaikkein pyhimmässä. Hän takaa uuden liiton jatkuvuuden ja voimassa olemisen. Jeesus on "uuden liiton takaaja".

Hän rukoilee aina puolestamme. Jeesuksen rukous on jatkuvaa. Hän "aina elää rukoillakseen heidän puolestaan" Hän on taivaallinen esirukoilijamme. Hän on Isän oikealla puolella taivaassa. Isä kuulee mitä hänen poikansa Jeesus rukoilee. "Hän on Jumalan oikealla puolella, ja hän myös rukoilee meidän edestämme" Roomalaiskirje 8: 34

"Sillä Kristus ei mennyt käsillä tehtyyn kaikkein pyhimpään, joka vain on sen oikea kuva, vaan itse taivaaseen, nyt ilmestyäkseen Jumalan kasvojen eteen meidän hyväksemme". Heprealaiskirje 9:24. Jeesus edustaa meitä Jumalan kasvojen edessä. Hän puhuu meistä hyvää. On turvallista elää arjessa ja juhlassa. Jeesus on tukijamme ja puolustajamme.

Mitä Jeesus tekee nyt? Paavali kirjoittaa kolossalaisille, että "Jeesus pitää kaiken koossa".

"Ja hän on ennen kaikkia, ja hänessä pysyy kaikki voimassa. Ja hän on ruumiin, se on: seurakunnan pää; hän, joka on alku, esikoinen kuolleista nousseitten joukossa, että hän olisi kaikessa ensimmäinen". Kolossalaiskirje 1: 17 – 18.

Paavali jatkaa kirjeessään kolossalaisille.

"Jos te siis olette herätetyt Kristuksen kanssa, niin etsikää sitä, mikä on ylhäällä, jossa Kristus on, istuen Jumalan oikealla puolella. Olkoon mielenne siihen, mikä ylhäällä on, älköön siihen, mikä on

maan päällä. Sillä te olette kuolleet, ja teidän elämänne on kätkettynä Kristuksen kanssa Jumalassa; kun Kristus, meidän elämämme, ilmestyy, silloin tekin hänen kanssaan ilmestytte kirkkaudessa." Kolossalaiskirje 3: 1 – 4.

Helatorstai on Kristuksen taivaaseenastumisen päivä. Useimmissa Euroopan maissa päivä on virallinen pyhäpäivä. Näin myös maassamme. Helatorstai on 40 päivää pääsiäissunnuntaista. Helluntaipäivä on tästä 10 päivää eteenpäin eli 50 päivää pääsiäisestä.

Helatorstai sana on tullut muinaisruotsalaisesta sanasta joka tarkoittaa "pyhä torstai". Englannin kielessä ascension tarkoittaa "nousu". Kun sanassa on määrätty artikkeli the, niin The Ascension tarkoittaa Kristuksen taivaaseenastuminen.