Hengen hedelmä

30.10.2023

Teksti ja kuva: Eero Ketola

Apostoli Paavali kirjoittaa Galatalaisille viidennen luvun jakeessa 22

"Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen".

Hengen hedelmässä on 9 viipaletta. Kristityn luonne ja käyttäytyminen kehittyy ja kasvaa Pyhän Hengen vaikutuksesta.

Kasvu ja kehittyminen ei tapahdu siksi, että ihminen yrittää ja tekee kaikkensa, että hän kehittyisi ja täyttäisi Hengen hedelmän ominaisuudet.

Kysymys on Hengen hedelmästä. Hedelmä kasvaa, kun uskovan sydämessä asuva Pyhä Henki antaa sisäistä voimaa kasvuun.

Hedelmäpuu tuottaa itsestään hedelmää silloin kun se on istutettu hyvään maahan, johon se on päässyt juurtumaan. Kristitty juurtuu Jeesukseen. Paavali kirjoitti korinttilaisille: "Kaikki on Jumalan kädessä. Hän suo kasvun".

Ensimmäisenä, hedelmän osana on rakkaus. Rakkaus on tässä Raamatun sanassa kreikkalainen sana agape. Agape tarkoittaa Jumalan antamaa rakkautta. Jumalallista rakkautta. Muut Hedelmän viipaleet saavat merkityksen ja maun Jumalallisesta rakkaudesta ja sen voimasta. Paavali kirjoittaa, että ilman rakkautta ihminen ei ole "mitään". Ja hän jatkaa kirjoittamalla "eikä mikään" anna ihmiselle hyötyä ilman rakkautta.

Johannes, Jeesuksen opetuslapsi toteaa Ensimmäisessä Johanneksen kirjeessä.:

" Siinä ilmestyi meille Jumalan rakkaus, että Jumala lähetti ainokaisen Poikansa maailmaan, että me eläisimme hänen kauttansa. Siinä on rakkaus, ei siinä, että me rakastimme Jumalaa, vaan siinä, että hän rakasti meitä ja lähetti Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi".

Suurin on rakkaus, joka ei koskaan häviä koska se on osa Jumalan omaa sydämenlyöntiä. Jumala rakasti niin paljon maailmaa, että antoi oman Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä".

Rakkaus sitoo yhdeksi kokonaisuudeksi ja vahvistaa sisäisen ilon, rauhan, pitkämielisyyden, ystävällisyyden, hyvyyden, uskollisuuden, sävyisyyden ja itsensähillitsemisen.

Rakkaus on luovuttamaton osa evankeliumin ilosanomaa.

Irlantilainen lähetystyöntekijä Amy Carmichael (syntyi 1867 – kuoli 1951) tuli kristityksi viidentoista vuoden ikäisenä. Varsin pian rohkea tyttö hän aloitti Belfastissa sunnuntaiaamuiset pyhäkoululuokat myllyissä työtä tekevien tyttöjen keskuudessa. Hän kuuli Kiinan lähetyssaarnaaja Hadson Taylorin puhuva. Monien vaiheiden jälkeen Amy teki päätöksen lähteä myös lähetystyöhön. Hän lähti Intiaan eikä koskaan enää palanut kotimaahansa.

Tuohon aikaan Intiassa oli tavallista, että perheet myivät nuoria tyttöjä hindutemppeliin. Köyhät perheet saivat rahaa ja samalla he luulivat saavansa paremman huomion epäjumalilta.

Preena- niminen, seitsemänvuotias tyttö yritti paeta temppelistä, mutta hänet saatiin kiinni. Rangaistuksena pakoyrityksestä häntä kohdeltiin hyvin ankarasti. Rohkea tyttö yritti uudelleen ja nyt hän onnistui. Amy otti hänet kotiinsa. Tämän jälkeen sadat tytöt hakeutuivat suojaan Amyn perustamalla lähetysasemalle. Tytöiltä kysyttiin mikä vetää heitä Amyn luokse. " Amma rakastaa meitä". Tytöt kutsuivat Amya tamilinkielisellä nimellä Amma, äiti. Hän rakastaa meitä.

Amy Charmichalein työ vaikutti koko yhteiskuntaan. Vuonna 1948 Intian lainsäädäntö kielsi temppeliprostituution. Lisäksi osassa Tamil Nadun maakunnassa vanhempien tuli lähettää lapsen kouluun heidän täytettyään kuusi vuotta.

Rakkaus muuttaa ihmisen ja kokonaisen yhteiskunnan. 122 vuotta on kulunut siitä, jolloin Amy aloitti työnsä. Työ jatkuu koulussa, sairaalassa ja sadoissa työn kautta syntyneissä seurakunnissa. Tuhannet kristityt ympäri maailmaa ovat innoittuneet hänen työstään. Rakkaus ei koskaan katoa.

Hengen hedelmä ei kasva siksi, että kasvaisimme itsemme ympärille vaan siksi, että rakkaus rakentaa ja kasvattaa rauhaa ja iloa. Rakkaus ei tee kenellekään pahaa. Rakkaus rakentaa ja tuo rauhan ja ilon sekä johtaa ihmisen toimimaan.

Jeesus sanoi:

"Autuaita ovat rauhantekijät, sillä heidät pitää Jumalan lapsiksi kutsuttaman"