Itsestäänselvyys

26.04.2020

Teksti: Eero Ketola. Kuva: Eero Ketola

Jokapäiväiseen elämään liittyy runsaasti asioita joista onnistumme kuin automaattisesti. Ne ovat niin itsestään selviä, ettemme kiinnitä niihin minkäänlaista huomiota. Ne ovat usein pieniä asioita, jotka ovat kuitenkin hyvin tärkeitä. Vasta toisenlaiset olosuhteet nostavat arkiset asiat suureen arvoon.

Englanninkielisissä maissa ei ole tietokoneen näppäimistössä ä ja ö kirjainta. Nämä kirjaimet tulevat yllättävän usein vastaan kielessämme. Kun kirjoitamme, niin emme tule näitä kahta kirjainta ajatelleeksi. Kun ä ja ö puuttuvat, vasta silloin huomaamme niiden tarpeellisuuden. Nuo kaksi kirjainta ovat meillä jokapäiväisessä käytössä. Vasta niiden puuttuminen tuo vaikeuksia. Sähköpostissa käytettynä ne saattavat sekoittaa ulkomailla vastaanotettavan viestin todella pahoin.

Suomessa voimme jättää auton turvallisesti kotiemme pihoille tai kadulle. Albaniassa emme voineet tehdä niin. Mikäli jätimme automme vartioimatta, niin siitä saattoi kadota peili, pölykapseli, lasinpyyhin, pyörä tai koko auto. Samanlaisia ongelmia on monissa muissakin lähetysmaissa.

Papua-Uudella-Guinealla asuimme Bulolossa. Kävimme joskus vierailulla Ylänkömassa, Mendissä. Samaan aikaan siellä oli käymässä myös lähettitoverimme. Keskellä yötä heräsimme vartiokoirien haukuntaan. Kurkistimme ikkunasta. Emme nähneet kuitenkaan mitään. Aamulla menimme pihalle tarkistamaan autojamme. Aluksi näytti siltä, ettei mitään ollut tapahtunut. Sitten ystäväni huomasi, että hänen maastoautostaan puuttui tuulilasi.

Meillä on lähes itsestäänselvyys, ettei näin voi tapahtua kotimaassamme. Tullessani Albaniasta takaisin Suomeen kävin useita kertoja ulkona tarkistamassa onko kaikki auton ovet varmasti lukossa. Samoin aamulla lähtiessäni autolla kiersin auton ja tarkastin huolellisesti onko kaikki pyörät, niiden kiinnitysmutterit ja muu irrotettava vielä tallella. Sitten vasta havahduin siihen, että olenkin Suomessa enkä Albaniassa. Varmaan naapurit ihmettelivät liian huolehtivaa kuljettajaa, joka tarkasti autonsa joka aamu ja ilta.

Albaniassa ihmiset eivät kuulleet viiteenkymmeneen vuoteen evankeliumia. Heillä ei ole ollut mahdollisuus lukea Raamattua, koska koko maassa ei ollut Raamattuja. Meillä on itsestäänselvyys, että Raamattu on kirjahyllyssä. Meillä on vapaus kuulla evankeliumin sanomaa.

Albaniassa saattaa sähkö katketa joka päivä useita kymmeniä kertoja. Samoin vettä saattaa tulla vain aikaisin aamuyöllä eikä aina silloinkaan. Kaupoista saattaa loppua mikä tahansa elintarvike, ja milloin tahansa. Loppuunmyytyjä tuotteita saa odottaa päiviä tai viikkoja.

Sähkön- ja vedensaanti ja kaupan monipuoliset palvelut ovat selviöitä lähes kaikkialla Suomessa. Emme edes ajattele kiitollisin mielin, että nyt saadaan sähköä, nyt tulee vettä ja automme on taas tänään säilynyt ilman ilkivaltaa. Emme ajattele sitä, että meillä on nämä ä:t ja ö:t. Emme aina ymmärrä Raamatun arvoa koska olemme voineet lapsesta asti kuulla Raamatun totuuksista.

Suomessa ja omassa elämässämme on runsaasti asioita jotka ovat itsestäänselvyyksiä. Vasta kun niitä ei enää ole havahdumme ymmärtämään niiden arvon. Meillä on suuri ja todellinen syy olla kiitollisia ja elää jokainen päivämme iloisin mielin. On suurta, että voisimme nähdä kaikki itsestäänselvyydet arvokkaina. Elämämme pienet asiat synnyttävät suuren kokonaisuuden. Jokainen päivä on arvokas, kallisarvoinen ja ainutlaatuinen.

Psalmissa 118 on kirjoitettu: "Tämä on se päivä, jonka Herra on tehnyt; riemuitkaamme ja iloitkaamme siitä".

Kristilliseen sanomaan sisältyy erottamattomasti kiitollisuus Jumalaa kohtaan. Emme saa unohtaa Hänen rakkauttaan ja armoaan. Emme saa antaa päiviemme kulua turhaan.

Jumala on tehnyt kaikki päivämme. Jokainen on kallisarvoinen. Iloitkaamme tänään ja olkaamme kiitollisia. Pieniin ja arkisiin asioihin kätkeytyy Jumalan suuruus ja rakkaus meitä kaikkia kohtaan.