Jeesuksen kärsimysviikko Osa 2

25.03.2024

Teksti ja kuva: Eero Ketola

Maanantai. Jeesus palaa Betaniasta Jerusalemin temppeliin. Pakanoiden esipihalta hän löysi kauppiaita ja rahanvaihtajia. Rahanvaihtajat ottivat suuren voiton rahan vaihtamisesta. Temppeliin saapuvat pyhiinvaeltajat joutuivat vaihtamaan rahansa "paikalliseen rahaan" jolla maksettiin vuosittainen temppelimaksu. Jeesus ajoi kaikki kauppiaat ja rahanvaihtajat ulos ja työnsi heidän penkkinsä ja pöytänsä kumoon. Kyyhkysiä myytiin uhrilahjaksi koska niiden uhraamisella oli laaja merkitys kuten naisten puhdistuminen, ihosairauksista puhdistuminen Ne olivat myös köyhien uhrilahjoja.

Matteus 21: 12 – 17

Markus 11:15 – 18

Luukas 19: 45 - 48

Tiistai. Päivä keskusteluun, väittelyyn ja vertausten esittämiseen. Huomattava osa Jeesuksen puheista oli pitkiä. Osa Jeesuksen puheista liittyy maailman loppuun, Jerusalemin hävitykseen ja Hänen takaisintuloonsa. Jeesus kehotti valvomaan: "Valvokaa siis, sillä ette tiedä, minä päivänä teidän Herranne tulee. Mutta se tietäkää: jos perheenisäntä tietäisi, millä yö vartiolla varas tulee, totta hän valvoisi, eikä sallisi taloonsa murtauduttavan." Matteus 24: 42 – 44.

Mat. 21:23 -24: 51

Markus 11:27 – 13:37. Luukas 20:1 – 21:36


Keskiviikko. Neljä evankeliumin kirjottajaa ei mainitse tästä päivästä mitään. Todennäköisesti Jeesus lepäsi Betaniassa Lasaruksen, Martan ja Marian kodissa. Lasarus oli mies jonka Jeesus herätti kuolleista. Ylipapit eivät olleet iloisia siitä, että jeesus herätti Lasaruksen kuolleista., päinvastoin, he tekivät päätöksen tapaa Lasarus. Käsittämätöntä! Ylimmäiset papit, joiden pitäisi olla Mooseksen lain tuntijoita ja ihmisten parasta etsiviä henkilöitä olivatkin murhanhimoisia. " "Ylipapit päättivät tappaa Lasaruksenkin, koska monet juutalaiset hänen tähtensä menivät sinne ja uskoivat Jeesukseen". Johannes 12: 10-11.