Jeesuksen kärsimysviikko Osa 3

28.03.2024

Teksti ja kuva: Eero Ketola

Torstai. Kiirastorstai. Jerusalem. Jeesus ja hänen opetuslapsensa kokoontuvat Yläsaliin. Hän valmistautuu ja valmistaa opetuslapset hänen kuolemaansa. Jeesus antaa pääsiäisaterialle uuden merkityksen. Leipä ja viini kuvaavat hänen ruumistaan ja vertaan, joka kohta vuodatetaan. Laulettuaan kiitosvirren he lähtivät Getsemanen puutarhaan. Jeesus vangitaan ja häntä kuulustellaan ylipappi Hanaan luona. Sen jälkeen Jeesusta kuulustellaan Suuren neuvoston edessä. Pietari kieltää yöllä Jeesuksen ylipapin palatsin pihalla.

Matteus 26: 17 – 30

Markus 14: 12 – 26

Luukas 22: 7 - 23

Perjantai. Ristiinnaulitseminen. Jeesus oli kavallettu. Perjantai oli täynnä syytöksiä, vääriä todistuksia, tuomiota, pilkkaamista, kuulusteluja. Viides kuulustelu tapahtuu Herodeksen palatsissa. Pontius Pilatus päästää Barabbaan vapaaksi Pilatus taipuu kansan painostuksen keskellä ja luovuttaa Jeesuksen ristiinnaulittavaksi. Niiden jälkeen Jeesus pakotettiin kantamaan omaa ristiään Golgatalle. Hänet naulittiin ristiin kahden pahantekijän väliin. Toinen pahantekijä tulee uskoon ristillä riippuessaan. "Ja oli noin kuudes hetki. Niin yli kainen maan tuli pimeys, joka kesti hamaan yhdeksänteen hetkeen, sillä aurinko oli pimentynyt. Ja temppelin esirippu repesi keskeltä kahtia. Ja Jeesus huusi suurella äänellä ja sanoi: "Isä, sinun käsiisi minä annan henkeni". Luukas 23: 44 – 46. Johannes kirjoittaa: "Jeesus sanoi: "Se on täytetty", ja hän kallisti päänsä ja antoi henkensä. Johannes 19: 30.

Matteus 27

Luukas 22:66 – 23:56

Johannes 18:28 - 19.37

Puutarha ja puutarhassa oli uusi hauta. Jeesuksen ruumis vietiin uuteen kalliohautaan. Tämä tapahtui ennen klo 18, Perjantai-iltana koska sapatti alkoi. Sapattina kaikki työ päättyi.

Lauantai. Jeesuksen ruumis oli haudassa koko sapatin.

Sunnuntai. Ylösnousemus. Aikaisin aamulla naiset riensivät haudalle. He havaitsivat, että kivi oli vieritetty pois kalliohaudan suulta. Jeesus kertoi naisille, että Jeesus on noussut kuolleista, aivan niin kuin hän oli sanonutkin. Enkeli antoi naisille sanoman vietäväksi opetuslapsille. Jeesus ilmestyy puutarhassa Maria Magdaleenalle. Sitten hän ilmestyy Pietarille ja kahdelle opetuslapselle, jotka olivat matkalla Jerusalemista Emmaus- nimiseen kylään. Myöhemmin sunnuntai-iltana hän näyttäytyy kaikille opetuslapsille paitsi Tuomakselle. Seuraavana sunnuntaina hän ilmestyy myös Tuomakselle.

Matteus 28: 1-10

Markus 16:1-8

Luukas 24: 1-49

Johannes 20

Jeesus sanoi:

"Älä pelkää! Minä olen ensimmäinen ja viimeinen, ja minä elän; ja minä olin kuollut, ja katso, minä elän aina ja iankaikkisesti, ja minulla on kuoleman ja tuonelan avaimet". Ilmestyskirja 1:18