Jeesuksen kärsimysviikko

29.03.2021

Kuva ja teksti: Eero Ketola

Palmusunnuntaina Jeesus ratsastaa aasilla Öljymäeltä Jerusalemiin ja samalla täyttyy Sakariaan kirjan profetia. Väkijoukko toivottaa Jeesuksen tervetulleeksi. He lainaavat Psalmin 118 ja jakeita 25- 26 . "Oi Herra, auta, oi Herra anna menestys! Siunattu olkoon hän joka Herran nimeen; me siunaamme teitä Herran huoneesta".

Maanantaina Jeesus meni pyhäkköön ja hän ajoi ulos kaikki, jotka myivät ja ostivat pyhäkössä. Hän kaatoi kumoon rahanvaihtajien pöydät ja kyyhkysten myyjien istuimet. Jeesus sanoi: "Kirjoitettu on: Minun huoneeni on oleva rukoushuone, mutta te olette tehneet siitä ryövärien luolan". Jeesus opetti pyhäkössä ja samaan aikaan ylipapit, kirjanoppineet ja kansan ensimmäiset miettivät, miten saisivat hänet surmatuksi.

Tiistaina Jeesus opetti kansaa vertauksilla. Hän vastasi kysymyksiin veronmaksuista ja ylösnousemuksesta. Jeesus esitti myös kysymyksiä kirjanoppineille. Hän ennusti myös, että Herodeksen suuri temppeli tuhotaan niin ettei siitä jää kiveä kiven päälle. Jeesus puhui myös viimeisten aikojen tapahtumista. Hänen vsanoi, että Hänen sanansa eivät katoa. " Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät katoa". Kärsimysviikon aikana Jeesus vietti yöt Öljymäellä.

Keskiviikosta ei ole mainintaa evankeliumeissa, mutta Luukaan mukaan Jeesus "opetti päivät pyhäkössä".

Torstaina Jeesus oli opetuslasten kanssa pääsiäisaterialla Jerusalemissa, yläsalissa, jonka todennäköisesti omisti Johannes Markuksen äiti. Pääsiäisaterian aikana Jeesus antoi aterialle uuden merkityksen. Leipä ja viini edustaa ja kuvaa hänen ruumistaan, joka kohta uhrataan ja hänen vertaan jonka hän pian vuodattaa. Jeesus asettaa ehtoollisen, leivänmurron jota kristityt viettävät siihen asti kunnes Hän tulee takaisin. Ehtoollisen jälkeen he lauloivat kiitoshymnin ja menivät Getsemanen puutarhaan. Siellä Jeesus rukoili suuressa tuskassa.

Perjantaina pettämisen, vangitsemisen, hylkäämisen, laittomien oikeudenkäyntien, tuomitsemisen, pilkkaamisen ja ruoskimisen jälkeen Jeesus pakotettiin kantamaan ristiä. Hänet ristiinnaulittiin Golgatalle kahden rikollisen väliin. Hän otti meidän syntimme ja sairautemme ja kantoi ne ristinpuulle. "Kristus on kuollut meidän syntiemme tähden". Jeesus huusi ristillä: SE ON TÄYTETTY" ja hän antoi henkensä. Ristillä Jeesus voitti kuoleman vallan ja avasi meille tien iankaikkiseen elämään.

Perjantai-iltana, ennen kello 18:sta Jeesuksen ruumis asetettiin Joosef arimatialaisen uuteen kalliohautaan. Sapatti alkoi ja kaikki työ pysähtyi ja Jeesuksen ruumis lepäsi haudassa.

Sunnuntaina, varhain aamulla naiset menivät haudalle ja havaitsivat, että suuri kivi oli vieritetty haudan suulta. Enkeli kertoi heille, että Jeesus elää, hän on noussut kuolleista. Jeesus ilmestyi sunnuntaina puutarhassa Maria Magdaleenalle. Hän luuli aluksi Jeesusta puutarhuriksi. Sunnuntain aikana Jeesus ilmestyi Pietarille, kahdelle opetuslapsille Emmauksen tiellä ja myöhemmin sunnuntaina kaikille muille opetuslapsille paitsi Tuomakselle. Seuravana sunnuntaina Jeesus ilmestyi uudelleen opetuslapsille, nyt Tuomas oli paikalla: Tuomas huudahti Jeesukselle: "Minun Herrani ja minun Jumalani".

Pääsiäisaika on ilon ja riemun aika. Apostoli Paavali kirjoitti korintolaiskirjeessä: " Onhan meidän pääsiäislampaamme, Kristus, teurastettu. Viettäkäämme siis juhlaa puhtaudessa ja totuudessa".

Uskoessamme Jeesukseen saamme syntimme anteeksi, sisäisen puhtauden ja iankaikkisen elämän.