Jeesus astui ylös taivaaseen

11.05.2021

Teksti ja kuva: Eero Ketola


Jeesus vei oppilaat ulos kaupungista, Betaniaan asti. Siellä hän kohotti kätensä ja siunasi heidät. Siunatessaan hän alkoi etääntyä oppilaista, ja hänet kohotettiin taivaaseen.

Oppilaat kumarsivat maahan asti ja palasivat sitten riemuissaan Jerusalemiin. He pysyttelivät temppelissä ja ylistivät Jumalaa.

Jeesus siunaa opetuslapsensa silloin kun hän nousi ylös taivaaseen. Luukaan evankeliumin viimeisessä luvussa ja Appostolien tekojen ensimmäisessä luvussa on viimeien näkymä, kuin kuva Jeesuksesta ennen kuin hän astui ylös taivaaseen.

Tämä tapahtui Jerusalemin lähellä, Öljymäellä 40 päivää pääsiäissunnuntain jälkeen. Hän astui ylös taivaaseen ja istui Isän oikealle puolelle. Meillä on erilaisia mielipiteitä ja ajatuksia Jeesuksesta. Minkälainen on evankeliumin antama, viimeinen "virallinen" kuva Jeesuksesta? Viimeinen kuva on siunaavaa, kätensä nostava Jeesus.

Minkälainen vaikutelma opetuslapsille jäi Jeesuksesta? Minkälainen kuva ihmisillä on tänään Jeesuksesta? Sisimpäämme muodostuva, alkuperäinen kuva Jeesuksesta on tärkeä. Oikea kuva löytyy Raamatusta. Viimeinen näkymä opetuslapsille Jeesuksesta oli kädet siunaukseen kohottava Jeesus. Hän katosi opetuslasten silmistä. Viimeiseksi opetuslapset näkivät siunaavan Jeesuksen.

Öljymäellä Jeesusta katsova Pietari saattoi ajatella hetkeä Gennesaretin järvellä. Jeesus tuli kävellen veden päällä peloissaan olevien opetuslasten. Opetuslapset olivat keskellä myrskyävää järveä. Pietari haastoi Jeesuksen: "Jos se olet sinä Herra, niin käske minun tulla tykösi vettä myöten". Jeesus sanoi: "Tule". Ja Pietari astui ulos veneestä ja käveli vetten päällä mennäkseen Jeesuksen tykö. Mutta nähdessään kuinka tuuli hän pelästyi ja rupesi vajoamaan ja huusi sanoen: Herra, auta minua. Niin Jeesus kohta ojensi kätensä ja tarttui häneen". Myrskyävällä järvellä Jeesus kohta ojensi kätensä ja nosti Pietarin ylös. Pietari oli vajoava, pelokas, epäuskoinen. Jeesus ei nuhdellut Pietaria vaan ojensi hänelle kätensä.

Raamatun jakama tilannekuva Jeesuksesta on kätensä ojentava, siunaava Jeesus. Kristuksen taivaaseenastumisen päivänä muodostuva kuva Jeesuksesta on koko Raamatun johdonmukainen kuva Jeesuksesta. Jeesus ojentaa kätensä ja siunaa ihmisiä. Hänen siunauksensa antaa voimaa ja nostaa meitä ylöspäin näkemään hänen antamansa elämän, jonka voimavarana on Hänen siunauksensa. Hän siunaa ja varjelee meitä kädellään edelleen.