Jokainen on arvokas

05.10.2023

Teksti ja kuva: Eero Ketola

Jeesus valitsi ja häntä seurasi kahdentoista opetuslapsen lisäksi paljon muitakin opetuslapsia. He tekivät arvokasta työtä "nimettöminä opetuslapsina". Kaikilla ihmisillä on nimi, mutta kaikkia ei tunnetta "kristillisessä julkisuudessa".

Seurakuntamme, Salon helluntaiseurakunnan, historiaan liittyy runsaasti henkilöitä, jotka ovat tehneet kallisarvoista työtä. Heidän kauttaan siunaus on levinnyt kokonaisiin kyläyhteisöihin. He eivät ole olleet saarnaajia, pastoreita, evankelistoja tai lähetyssaarnaajia, mutta he ovat tehneet työtä, joka on johtanut siihen, että ihmisiä on tullut uskoon.

Seurakuntamme historiaan kuuluu Perniön Mathildedalissa, myöhemmin Salon kauppalassa asunut Fredrik Häggström. Hän matkusti työmatkalle Helsinkiin. Siellä hän kuuli kadun kulmassa pelastusarmeijan lauluja ja henkilökohtaisia puheenvuoroja uskoontuloistaan. Fredrik suhtautui kuulemaansa pilkallisesti. Yöllä hänen omatuntonsa alkoi syyttämään häntä. Hän polvistui huoneessaan tuolin viereen rukoillen ja pyytäen syntejään ja käytöstään anteeksi. Fredrik tuli uskoon.

Kotikylässään, Mathildedalissa hän alkoi innokkaasti kertoa kaikille rautaruukin työntekijöille omasta uskostaan. Vastakaiku oli myönteinen ja kielteinen. Kuitenkin kymmenet ottivat Jeesuksen vastaan henkilökohtaisena pelastajana. Mathildedaliin perustettiin paikallinen seurakunta. Seurakuntaiset rakensivat talkoilla oman rukoushuoneen, jonka vihkiäisjuhla oli vuonna 1906. Seurakunta rekisteröitiin oman yhdistyksen nimellä ja pöytäkirjaan merkittiin, että rukouishuone on kaikkien vapaiden kristittyjen käytössä, vaikka juridisisesti työ oli Baptistikirkon. Helluntaiherätystä ei nykyisessä muodossaan ollut silloin vielä maassamme.

Eräs Mathildedalissa uskoon tullut oli August Sundell. Hän oli Mathildedalin seurakunnan perustajajäsen. Hän asui hetken Ruotsissa jossa hän oli Tukholman Filadelfiaseurakunnan perustajajäsen. Ruotsista August Sundell muutti Turkuun, jossa hän oli Turun helluntaiseurakunnan perustajajäsen. Turusta August muutti Saloon jossa hän perusti baptistiseurakunnan. Seurakunta toimi vain muutamia vuosia. August Sundell oli perustamassa Salon Helluntaiseurakunnan vuonna 1927.

Yhden elämän työ on tärkeä. Se on eräänlainen reaktio, joka etenee ja vaikuttaa muihinkin ihmisiin.

Fredrik Häggströmin ja August Sundellin lisäksi useat muutkin Mathildedalin herätyksessä uskoon tulleet tekivät merkityksellistä työtä. Nämä "muut" halusivat toteuttaa omalla kohdallaan Jeesuksen lähetyskäskyä. Lähetyskäsky kuuluu jokaiselle kristitylle.