Jumala meidän kanssamme

29.12.2023

Teksti ja kuva: Eero Ketola

Tapaninpäivänä, aamulla aikaisin kuulin radion uutisista, että joulun paluuliikenne maanteillä on alkanut. Nopeasti joulun pyhät ohitetaan. Tapanina liikenne voimistuu ja ihmiset palaavat joulun vietosta pitkien matkojenkin päästä. Siirtyminen arkeen alkaa.

Aikaisemmin puhuttiin yleisesti härkäviikoista. Härkäviikot ovat vanha sanonta. Härkäviikot tarkoittavat viikkoja joulun jälkeen. Näillä viikoilla ei ole pyhäpäiviä ja silloin syvennytään arkiseen elämään, työntekoon ja opiskeluun.

Juhlat kestävät tietyn ajan ja sen jälkeen alkaa arki. Jouluradio saattaa olla poikkeus- sieltä kuuluu joululauluja halki vuoden.

Jeesusta Betlehemin tallissa tervehtivien paimenten juhlallinen tapahtuma kesti hyvin lyhyen ajan. Paimenet eivät paimentaneet lampaita vaan "paimenet olivat kedolla yöllä vartioimassa laumaansa". He vartioivat lampaita, joita tarvittiin Jerusalemin temppelissä uhrieläiminä.

Paimenet siirtyivät arkeen kiittäen ja ylistäen. Myös Joosef ja Maria palasivat arkiseen elämään. heidän arkensa oli kuitenkin muuttunut. Heillä oli lapsi, esikoinen, Jeesus. Enkeli ilmoitti Joosefille hänen nimensä: Jeesus. koska hän on "Vapahtava kansansa heidän synneistänsä". Enkeli ilmoitti myös, että hänelle on "Annettava nimi Immanuel, joka tarkoittaa Jumala meidän kanssamme.

Jeesuksen syntymä täytti profeetta Jesajan kirjan luvuissa 7 ja 8 olevat ennustukset.

Josef ja Maria palasivat arkeen tietäen, että "Jumala oli heidän kanssaan".

Nasaretissa Jeesus varttui "Viisaudessa ja iässä ja armossa Jumalan ja ihmisten edessä".

Perhe eli arkista elämää. Nasaretin ihmiset sanoivat, Jeesuksen ollessa noin 30 vuoden ikäinen.

"Eikö tämä ole rakentaja, Marian poika ja Jaakobin ja Jooseen ja Juudan ja Simonin veli?" Ja eivätkö hänen sisarensa ole täällä meidän keskuudessamme".

Jeesus oli tekton,joka tarkoittaa käsityöläinen, rakentaja tai kirvesmies.

Jeesus eli ihmisten keskellä. Hän osallistui juhlille, jotka saattoivat kestää 8 päivää.

Hän eli ihmisten keskellä. Hän tunsi ihmisten elämän surut ja ilot. Hän tuli ihmiseksi ja hän on ihmisen auttaja ja Vapahtaja.

Itämaan tietäjät kumarsivat kunnioittaen Jeesus-lasta ja antoivat hänelle arvokkaita lahjoja. Paimenilla ei ollut mitään lahjoja, mutta he näkivät Vapahtajan ja palasivat arkeen kiittäen ja ylistäen ja tietäen, että Jumala oli heidän kanssaan.