Kaikki ei ole suhteellista

23.04.2020

Teksti: Eero Ketola. Kuva: Eero Ketola

Makedoniassa lähes kaikkiin puheisiin ja vakuutteluihin saa vastaukseksi "Mose bi", "ehkä". Joskus vastaus on melko ärsyttävä. Esimerkiksi kun kertoo, että Suomessa on paljon järviä saa vastauksesi "Mose bi". Kertoessa jotain tositapahtumaa historiasta saa usein vastauksesi "Mose bi".

Kertoessani Raamatun tapahtumista, niin kuulija saattaa pontevasti sanoa: "Mose bi". Ihmiset ovat historian aikana kuulleet paljon tapahtumia, jotka eivät ole kuitenkaan totta. Siksi he ovat tottuneet ajattelemaan, ja nykyisin myös sanomaan "Mose bi". Mikään ei ole heidän mielestään varma, tosi ja luotettava.

Tullessani Makedoniasta Suomeen asetuin puolisoni kanssa Saloon. Vanhaan kotikaupunkiimme. Salossa, ainakin 2006 - 2010, ihmiset vastasivat usein kysymyksiin ja pohdiskeluihin: "Kaikki on suhteellista". Eräässä kaupassa valittelin, että eräs tuote oli kallis. Myyjä katsoi minua hetken ja sanoi sitten: "Kaikki on suhteellista".

"Kaikki on suhteellista" on postmodernin, länsimaisen yhteiskunnan tunnuslause. Sen viestintä toistaa ja hokee sanomaa: "Ei ole mitään pysyvää, todellista ja absoluuttista totuutta." Tässä maailmassa on runsaasti "jumalia", mutta ei Raamatun ilmoittamaa, Kaikkivaltiasta Jumalaa. Kaikkialla on alttareita "tuntemattomalle jumalalle".

On kuitenkin olemassa ehdoton totuus. Johannes kirjoittaa Jeesuksesta, Jumalan ainokaisesta Pojasta: "Hän oli täynnä armoa ja totuutta". Jeesus sanoi rukouksessaan: "Sinun sanasi on totuus".

Johannes kirjoittaa kolmannessa kirjeessään, että meidän velvollisuutemme on "auttaa yhdessä totuutta eteenpäin".

Totuus on olemassa. Totuus on löydettävissä. Totuus tekee vapaaksi, todellisesti vapaaksi.

Lue: Johannes 1: 14

Johannes 17:17

1 Johannes 8

Johannes 8:36