Kirjoita postikorttiin

19.12.2022

Teksti ja kuva: Eero Ketola

Yhdysvalloissa lähetetään 1600 miljoonaa joulukorttia. Yhdysvalloissa on 331 miljoonaa asukasta. Joulukortteja kirjoitetaan 4,8 kappaletta jokaista asukasta kohden. Christianity Today- lehden tietojen mukaan yleisin toivotus joulukorteissa on "Merry Christmas". Toiseksi yleisin on Happy Holidays ja kolmanneksi suosituin Seasons´s Greetings".

Tiettävästi ensimmäinen joulukortti painettiin Lontoossa vuonna 1843. Suomessa ensimmäiset joulukortit painettiin vuonna 1871. Suomessa lähetetiin vuonna 2010 yhteensä 47 miljoonaa joulukorttia, vuonna 2020 lähetettiin 18 miljoonaa ja vuonna 2021 lähetettiin16 miljoonaa joulukorttia. Joulukorttien määrä on voimakkaassa laskusuunnassa.

Joulukortin tuovat kotiin hyvän uutisen ja hyvän mielen. Korteissa on usein kaunis kuva, lähes taideteos. Usein joulukortti tehdään itse. Olemme tallettaneet kaikki perheeseemme 47 vuoden aikana tulleet kortit.

Avioliiton alkuaikoina, 1970- luvun puolessavälissä joulukortteja tipahti postiluukustamme noin 150 kappaletta jokaisena jouluna. Nykyisin kortteja tulee vain muutamia kymmeniä.

Katsellessani vanhoja kortteja, niin samalla muistoihin palasi useita ystäviä. Toiset ovat jo nukkuneet pois, osa oli henkilöitä, joita on vaikea muistaa. Erikoisesti sisimpää kosketti kortit, jotka olivat lähetetyt jouluina, jolloin olimme lähetystyössä Papua-Uudella-Guinealla, Albaniassa ja Pohjois-Makedoniassa.

Kortit lämmittivät mieltä. Tervehdykset rohkaisivat ja liittivät meidän ystäviin jotka rukoilivat ja muistivat meitä.

Postikortti voi olla tärkeä rohkaisu lähimmäisellemme. Se viestittää, että on ystäviä, jotka muistavat. Joulukorttien puhuttelevin kuva on vuosi vuoden jälkeen Jeesus-lapsi seimessä. Ympärillä Joosef ja Maria, paimenia ja aaseja, härkiä ja muista eläimiä.

Usein korteissa on kuvattu myös paimenia pitkine paimensauvoineen. Paimenet kiiruhtivat katsomaan lasta, "kapaloituna ja seimessä makaamassa".

Paimenet näkivät Jeesuksen ja kertoivat kaikille mitä enkeli oli heille sanonut: "Älkää pelätkö, sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle; teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus Herra, Daavidin kaupungissa".

Paimenet palasivat työhön "kiittäen ja ylistäen Jumalaa". Joulun pyhiä on vain kaksi. Voimme viettää juhlaa ja sitä seuraavaa arkea "kiittäen ja ylistäen Jumalaa". Meille on syntynyt Pelastaja. "Viettäkäämme siis juhlaa", kirjoittaa apostoli Paavali.