Kohtaamisen päivä

26.10.2020

Eero Ketola: Teksti ja kuva

" Herra ilmestyi Abrahamille Mamren tammistossa. Abraham istui telttansa ovella päivän ollessa kuumimmillaan. Ja kun hän kohotti katseensa, hän näki kolmen miehen lähestyvän. Heti heidät nähtyään hän juoksi teltan ovelta heitä vastaan ja tervehti heitä kumartuen maahan asti. Hän sanoi: "Herrani, suothan minulle sen kunnian, ettet kulje palvelijasi ohi. Saanko tuoda teille vähän vettä, jotta voitte pestä jalkanne ja levähtää puun varjossa? Minä haen hiukan syötävää, niin että voitte virkistäytyä ennen kuin jatkatte matkaanne. Levähtääksenne te varmaan poikkesitte minun, palvelijanne luo." He sanoivat: "Hyvä on tee niin." Abraham riensi telttaan Saaran luo ja sanoi: "Hae joutuin kolme vakallista parhaita vehnäjauhoja, tee taikina ja leivo leipiä!" Sitten hän kiiruhti karjansa luo, otti nuoren ja kauniin vasikan ja antoi sen palvelijalle, joka heti ryhtyi valmistamaan ateriaa. Hän toi tuoretta voita, maitoa ja palvelijan valmistaman vasikan, asetti ruoan vieraittensa eteen ja jäi puun alle seisomaan ja palvelemaan heitä heidän syödessään."

Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa, luvussa 18 kerrotaan Jumalan ja kahden enkelin vierailusta Abrahamin luona. Vierailijat olivat verhoutuneet tavallisiksi matkalaisiksi. Vieraiden henkilöllisyys paljastui hänelle vasta hieman myöhemmin. Abraham osoitti tuntemattomille henkilöille ylenpalttista vieraanvaraisuutta ja hyväsydämisyyttä. Hän puhui vierailleen ystävällisesti ja kunnioittavasti. Abraham sanoi: "Minä haen hiukan syötävää". Pieni pala leipää, "hiukan syötävää" joka vieraille luvattiin, osoittautui 22 litraksi vehnäjauhoja. Jauhoista leivottiin tuoreita leipiä ja tarjoiluun lisättiin voita, maitoa ja parasta vasikanlihaa. Näistä muodostui todellinen juhla ateria.

Abraham, myöhemmin Aabraham oli hyvin varakas. Hänellä oli muun muassa 318 kotona syntynyttä taistelijaa ja runsaasti palvelijoita. Häntä kutsuttiin ruhtinaaksi. Nyt hän itse oli kuitenkin palvelija joka puun alla seurasi vieraitten ruokailua. Hän oli heti valmis palvelemaan heitä. Abraham antoi käytöksellään esimerkin meille kaikille. Tässä kertomuksessa nousee esille palvelijan asenne ja mielenlaatu. Vanha tapahtuma ohjaa ajatukset myös tähän aikaan ja tähän päivään. Tapahtuma herättää ajattelemaan ja avartamaan ajatusmaailmaa. Katseemme siirtyy Jeesukseen joka alensi itsensä palvelijan asemaan. " Olkoon meillä sellainen mieli joka Kristuksella Jeesuksella oli. Hänellä oli Jumalan muoto, mutta hän ei pitänyt kiinni oikeudestaan olla Jumalan vertainen, vaan luopui omastaan. Hän otti orjan, palvelijan muodon". Näin kirjoitti apostoli Paavali Filippiläiskirjeessä. Elämän tarkoitus ei ole kilpailla maineesta tai saavuttaa valtaa. Päämäärä ei ole myöskään varallisuuden hankkiminen tai kaikkien suosiossa kylpeminen. Jeesuksen antama esikuva ja ihanne palvelijan mielenlaadusta johdattaa meidät kilpailemaan toinen toistemme kunnioittamisessa. Jeesuksen esimerkki ei ohjaa seuraajansa pitämään kiinni omasta asemasta ja oikeuksista vaan tekemään palveluksen työtä toisten parhaaksi. Kristityn arvo- ja asennemaailma ilmenee käytännössä parhaiten siunauksen ja hyvän mielen jakamisena ympäristöön. Abraham katseli tarkkaavaisesti puun varjosta vieraitaan. Hän ei siirtänyt katsettaan pois heistä. Hän oli valmis heti palvelemaan vieraitaan. Me tarkkaillemme Jeesusta Jumalan sanassa. Lähestymme häntä rukouksessa ja henkilökohtaisessa uskonyhteydessä. Olemme aina valmiit palvelemaan ja rakastamaan häntä. Uuden testamentin Jeesuksen seuraajat, kutsuivat itseään palvelija- nimellä. Palvelijan elämän laatu oli riippuvainen siitä minkälainen isäntä hänellä oli. Ollessamme Jeesuksen palvelijoita meillä on turvallista elää ja katsoa luottavaisesti tulevaisuuteen. Jeesus on luvannut olla kanssamme joka päivä. Meidän Mestarimme ja Herramme on Jeesus.

Palvelijan mielenlaatu vie meidät kristillisen elämän keskiöön. Palvelijan asenne avaa oven mielenkiintoiseen maailmaan ja edistää kristillistä rakkautta ja vieraanvaraisuutta.