Kukkaset ovat puhjenneet maahan

24.05.2023

Teksti ja kuva: Eero Ketola

Pihamme omenapuu Perttelissä aloitti kukintansa tiistaina 23. toukokuuta. Aikaisemmin oli kukassa sen vieressä kasvava luumupuu. Kukkasia oli runsaasti ja myös pölyttäjiä. Saattaa olla, että tulee hyvä luumusato. Omenapuun kukinta jatkuu ja ilmat näyttävät olevan suosiolliset kukinnalle. Viime vuonna omenia tuli kookkaasta puusta vain alle kymmenen. Nyt ovat odotuksemme korkealla.

Kevät on kaunis ja kiehtova vuodenaika. Raamatussa, Korkeassa veisussa eli Laulujen Laulussa ihastellaan kevättä.

"Talvi on väistynyt, sateet ovat ohitse, ovat menneet menojaan. Kukkaset ovat puhjennet maahan, laulun aika on tullut, ja metsäkyyhkysen ääni kuuluu maassamme. Viikunapuu tekee keväthedelmää, viiniköynnökset ovat kukassa ja tuoksuvat. Nouse armaani. sinä kaunoiseni ja tule".

Viinitarhat ovat kukassa ja se lupaa omistajalleen hyvän sadon. Kukinta on tärkeä ja sen onnistuminen. Epäonnistuminen merkitsee huonoa tai välttävää satoa. Laulujen Laulun toisessa luvussa, jakeessa 15 kerrotaan, että " ketut, pienet ketut turmelevat viinitarhoja". Kirjoittaja lisää, että "viinitarhat ovat kukassa".

Kristityn hengellisessä elämässä ja kehittymisessä on useita vaiheita tai kehityskulku. "Pienet ketut" pyrkivät tuhoamaan hyvin alkaneen kukinnan ja satoa ei ole luvassa. Pienet asiat pyrkivät usein turmelemaan kristityn kasvun.

Olen usein puheissani toistanut, että "pienemmät vaarat ovat vakavampia kuin suuret". Suuria osaamme pelätä ja karttaa, mutta pienet synnit ja elämää rasittavat painot saattavat tulla huomaamatta tai emme osaa edes pelätä niitä. Ne ovat kuin "pieniä, kauniita, söpöjä ketunpoikasia". Mutta ne ovat vaarallisia. Ne turmelevat kukinnan niin, ettei hedelmäpuusta tule satoa.

Kevät on ilon ja riemun aika. Kevät tarjoaa myös hyvän mielen ja vapaa-aika suo aikaa rukoukseen, kiitokseen ja aikaa henkilökohtaisen uskonelämän hoitoon.