Majakan valo

19.07.2022

Teksti ja kuva: Eero Ketola

Varusmiesaikanani katsoin Örön vartiolinnakkeen tornista 600 tuntia merialuetta, jonka keskipisteenä oli Bengtskärin majakka. Bengtskärin majakka on Pohjoismaiden korkein majakka. Se kohoaa 52 metriä merenpinnan yläpuolelle. Majakka valmistui vuonna 1906. Rakentamiseen tuotiin Hangosta 488 888 tiiltä.

Majakan tornissa syttyi illalla valo, joka kiersi väsymättä merialuetta. Kiinnitin huomion majakasta loistavaan valoon ja siihen, että pimein paikka oli majakan juuressa. Valo ei suuntautunut alas vaan kiersi korkealla horisonttiin auttaen laivoja pimeässä yössä ja karikkoisella vesialueella.

Kristityn elämässä voi tapahtua samalla tavalla. Loistamme kirkasta ja hyödyllistä valoa kauas, mutta lähellä oleva jää kuin katveeseen.

Me katsomme usein kauas. Mielemme täyttyy suurista visioista ja suuret suunnitelmat seuraavat toisiaan. Puhumme innostuneesti työstä ja toiminnasta. Kerromme innostuneesti ystävillemme ja seurakuntalaisille mitä Jumala on meille puhunut ja miten hän on meitä auttanut. Olemme tyytyväisiä siitä, että olemme tarpeellisia. Ei ole väärin jakaa sitä hyvää mitä olemme vastaanottaneet lahjana ylhäältä.

Valon tulee kohdistua myös lähelle. Seurakunnan yhteiset kokoontumiset ovat tärkeitä. Voima ja syke tilaisuuksiin tulee kuitenkin ihmisistä, perheistä ja kotoisesta ympäristöstä. Läheltä meitä. Jerusalemin muurin rakentajien keskuudessa kirjoittaja pysähtyy toistuvasti ilmaisuun: "Muuria korjasivat Benjamin ja Hassub omien talojensa kohdalta".

Muurin kaukaisin kohta ja sen valmistuminen oli tärkeää. Rakentajat eivät vain katselleet kauas vaan he tekivät työtä oman talonsa kohdalla. Mikäli oma talon kohdulta muuri ei olisi valmistunut olisi koko kaupunki ollut turvaton.

Illalla öljylamppu asetettiin kodin pienelle pöydälle. Se loi kodikkaan ja lämpimän ilmapiirin. Perheen jäsenet ja sukulaiset keskustelivat päivän tapahtumista., muurin rakentamisen edistymistä ja profeettojen rohkaisun sanoista. Talon asukkaat muistivat Nehemian voimakasta julkilausumaa: "Älkää pelätkö vihollisia! Muistakaa Herraa, joka on suuri ja pelättävä. Taistelkaa veljienne, poikienne, ja tyttärienne, vamojenne ja kotienne puolesta".

Nehemia sanoi rakentajille. "Jumala sotii puolestanne".

Jumalan avulla voimme levittää valoa, rakkautta ja toivoa lähimmäisillemme. Heille, jotka ovat lähellä meitä.