Meille on syntynyt lapsi

23.12.2022

Teksti ja kuva: Eero Ketola.

Jesaja kirjoittaa luvussa 9 jakeissa 1 - 5.

"Kansa, joka pimeydessä vaeltaa,

näkee suuren valkeuden;

jotka asuvat kuoleman varjon maassa,

niille loistaa valkeus.

Sinä lisäät kansan,

annat sille suuren ilon;

he iloitsevat sinun edessäsi,

niin kuin elonaikana iloitaan,

niin kuin saaliinjaossa riemuitaan.

Sillä heidän kuormansa ikeen,

heidän olkainsa vitsan

ja heidän käskijänsä sauvan sinä särjet

niin kuin Midianin päivänä;

ja kaikki taistelun pauhussa tallatut sotakengät

ja verellä tahratut vaipat

poltetaan ja tulella kulutetaan.

Sillä lapsi on meille syntynyt,

poika on meille annettu,

jonka hartioilla on herraus,

ja hänen nimensä on:

Ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala,

Iankaikkinen isä, Rauhanruhtinas.

Herraus on oleva suuri ja rauha loppumaton

Daavidin valtaistuimella ja hänen valtakunnallansa;

se perustetaan ja vahvistetaan

tuomiolla ja vanhurskaudella

nyt ja iankaikkisesti.

Herran Sebaotin kiivaus on sen tekevä."

Kuva bysanttilaisesta museosta Ateenasta. 

Meille on syntynyt lapsi. Pimeydessä vaeltava kansa näkee suuren valkeuden. Kuoleman varjon laaksoon on noussut valo. Vihollisen sotamateriaali tuhotaan. Luukas kirjoittaa evankeliumissa Jeesuksen syntymästä. Lapsesta. Pojasta, joka on meille annettu.

Jesaja näki Betlehemin seimen tapahtumien todellisuuden. Seimessä, eläinten syöttökaukalossa, lepäävä lapsi on Ihmeellinen Neuvonantaja, Väkevä Jumala. Iankaikkinen Isä, Rauhanruhtinas.

Eräässä kilpailussa oli runsaasti esillä tauluja, joiden aiheena oli rauha. Rauha on vaikea aihe kuvattavaksi. Kilpailun voitti teos, jossa taitelija oli piirtänyt myrskyävän meren. Pienellä, puuttomalla kallioluodolla oli valkoinen lokki. Kallion halkeamassa oleva lintu hautoi vielä munia, mutta yksi, pieni, juuri kuoriutunut poikanen kurkisti emon höyhenten seasta. Ympäristön myrskystä ja karusta taustasta huolimatta kuvassa piirtyi rauha.

Sisäinen rauha. Lepo sydämessä. Jeesus sanoi usein ystävilleen: " Rauha teille". Apostoli Paavali kirjoitti: "Jumalan valtakunta on vanhurskautta, rauhaa ja iloa Pyhässä Hengessä". Jeesus sanoi: "Jumalan valtakunta on sisäisesti teissä". Sisäinen rauha on kaikkea ymmärrystä ylempi", kirjotti Paavali Filippiläiskirjeessä ja Kolossalaiskirjeessä hän jatkaa: "Vallitkoon teidän sydämessänne Kristuksen rauha".

Lapsi on Rauhanruhtinas.

Lapsi kasvoi ja eli synnittömän elämän ja kuoli meidän edestämme ristillä. Hän nousi kuolleista ja astui ylös taivaaseen. Me odotamme hänen takaisintuloaan.

Jeesus lupasi meille suuren lahjan: "Rauhan minä jätän teille; minun rauhani - sen minä annan teille. En minä anna teille, niin kuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko murheellinen älköönkä pelätkö". Johannes 14:27