Pääasia ensin

16.02.2024

Teksti ja kuva: Eero Ketola

Olimme vuosina 1992 – 1995 lähetystyössä Papua-Uudessa-Guineassa. Asuimme saaren sisäosassa, Morobe- provinssissa, Bulolo nimisessä asuintaajamassa. Lähin suurempi kaupunki on satamakaupunki Lae. Työkautemme alussa oli hankittava kaikenlaista tavaraa kotitalouteen. Puolisoni, Tellervo laittoi ostoslapun matkaamme, kun lähdimme poikien kanssa kohti Laen kaupunkia.

Ostoslista oli seuraava:

7 Raamattua

Auto !

Suodatinpusseja

Riisimuroja

Ruisleipää

Kinkkua

Leivänpaahdin ?

Isoja kirjekuoria

Ämpäri

Ostoslista oli varsin kiinnostava. Ruokatavaroiden ja raamattujen välissä oli vaatimattomasti Auto!. Meillä ei ollut tässä vaiheessa omaa autoa vaan lainasimme Pekka Kaijankosken maastoautoa. He olivat tulossa lomalta ja tarvitsivat tullessaan omaa autoa.

Menimme poikien kanssa Laen kaupungissa, suureen Toyota- autoliikkeeseen. Sisätiloissa oli runsaasti uusia autoja. Ne olivat kuitenkin perin kalliita. Pihalla oli kymmenittäin vanhoja autoja. Kauppias esitteli meille niitä. Pysähdyimme avolava Toyotan luo. Myyjä pyysi istumaan etupenkille. Hän oli innoissaan. Hän kiersi radion päälle, nosti äänen voimakkuutta ja hipelöi samalla kanavanvalitsinta. Hän suorastaan nautti voimakkaasta musiikista. -Tässä autossa on hyvä ilmastointi, renkaat ovat lähes uudet. Tuolla lavalla on kahdet renkaat, jotka ovat vanteilla. Niissä on valmiina ketjut ja lukot ettei kukaan varasta niitä, hän selosti.

Nousimme ylös penkeiltä ja myyjä pyyhkäisi etusormella autoin kylkeä ja suitsutti vuolaasti, kuinka hyvä maali autossa on.

Sitten hän avasi konepeltin ja piti sitä hetken avonaisena. Katsoin hämmästyneenä tyhjää moottoritilaa. Konetila oli tyhjä. Moottoria ei ollut. Myyjä oli edelleen innostunut ja näytti kädellään sivummalle. - Tuolla kahden, paksun puunoksan päällä on auton moottori. Siinä oli jokin outo vika ja nyt odotamme, että huoltomiehellä olisi aikaa korjata moottori.

Kiitin miestä kohteliaasti ja sanoin että ajattelen vielä asiaa. Auto oli kaikin puolin siisti ulkoa ja sisältä. Ainoa ongelma oli, että siinä ei ollut toimivaa moottoria. Ajattelin, että mitä teen autolla, jossa ei ole moottoria?

Moottori on tärkeä autossa. Ilman moottoria auto ei oikeastaan ole auto. Myyjä kiinnitti huomion kaikkiin mielenkiintoisiin asioihin, mutta lähes unohti pääasian: auton moottorin. Tein päätöksen ja hankimme seuraavalla viikolla uuden Nissan Vanette- pikkubussin. Siihen mahtui 9 henkilöä ja se oli hyvä kulkupeli mennessämme lähialueen kyliin, Waun kaupunkiin ja varsin usein myös Laen satamakaupunkiin.

Elämässä on usein tilanteita, jossa kiinnitämme ajatuksemme tai innostumme asioihin, jotka eivät ole tärkeimpiä tai pääasioita.

Näin voi tapahtua myös hengellisissä asioissa. Kiinnymme ja keskitymme asioihin, jotka ovat kiehtovia ja kiinnostavia, mutta samalla saatamme ohittaa kaikkein tärkeimmän.

Apostoli Paavali kirjoitti korinttilaisille: "Sillä minä annoin teille ennen kaikkea tiedoksi sen, minkä itse olin saanut: että Kristus on kuollut meidän syntiemme tähden, kirjoitusten mukaan, ja että hänet haudattiin ja että hän nousi kuolleista kolmantena päivänä kirjoitusten mukaan, ja että hän näyttäytyi Keefaalle, sitten niille kahdelletoista".

Paavali ei kiinnittänyt huomiota sivuasioihin. "Ennen kaikkea… Kristus on kuollut meidän syntiemme tähden, kirjoituisten mukaan…"

Heprealaiskirjeessä on kirjoitettu: " Mutta pääkohta siinä, mistä me puhumme, on tämä: meillä on sellainen ylimmäinen pappi, joka istuu Majesteetin valtaistuimen oikealla puolella taivaissa, tehdäkseen pappispalvelusta kaikkeinpyhimmässä, siinä oikeassa majassa, jonka on rakentanut Herra eikä ihminen".

1 Kor. 15: 3 – 8.

Heprealaiskirje 8: 1 - 2