Paljon muita

02.09.2023

Teksti ja kuva: Eero Ketola

Kristillinen lähetyshistoria muistaa hyvin 1700- luvulla eläneen Zinzendorfin ja hänen herrnhutilaisen lähetysjärjestön. Hänen nimensä muistetaan, mutta harvoin muistetaan niitä satoja lähetysinnostuksen saaneiden henkilöiden käsittämättömän laajaa työtä. Jeesus valitsi 12 opetuslasta ja tämän lisäksi 70 tai 72 muuta. Nämä muut tekivät tärkeää työtä.

Zinzendorf saarnasi 23. syyskuuta 1736 Tallinnassa, käsittämättömän suuressa Olevisten kirkossa. Puhe oli merkittävä. "Koko Viro vavahti", kertovat vanhat muistiinpanot. Ihmisiä tuli uskoon ja Raamattujen kysyntä kasvoi. Zinzendorf vastasi kysyntään. Hän rahoitti vironkielisten Raamattujen painatuksen Könisbergissä joka silloin kuului Saksalle. Nykyisin kaupunki kuuluu Venäjälle nimellä Kaliningrad.

Helmikuun 9. päivä vuonna 2020 saarnasin Olevisten kirkossa. Samassa kirkossa ja samassa saarnatuolissa kuin Zinzendorf vuonna 1736. Puheeni jälkeen koko Viro ei "vavahtanut". Tulkkini ei ollut lähellä ja esitin kutsun englanniksi ja suomeksi: "Jos joku haluaa antaa elämänsä Jeesukselle niin tervetuloa alttarille". Alttari on Olevisten kirkossa puolikaaren muotoinen ja suuren kirkon mukaisesti hyvin suuri. Vanhempia ihmisiä saapui rauhallisesti alttarille. He polvistuivat kyynelehtien alttarille. Paikalliset kristityt rukoilivat heidän kanssaan. Viisi nuorta saapui oikealle puolelle. Kolme heistä osasi englantia, kaksi osasi vain venäjää. He sanoivat: "Haluamme antaa elämämme kokonaan Jeesukselle. Haluamme lähteä lähetystyöhön".

Näin kaukana tytön, jonka tunsin. Hän asui aikaisemmin Salossa. Hänen isänsä ja äitinsä ovat Inkerin suomalaisia. Viitasin hänelle kädelläni ja hän tuli apuun. Rukoilin heidän puolestaan ja apuun tullut tyttö tulkkasi rukouksen venäjäksi. He kertoivat, että Jumala oli puhunut heille aikaisemmin. He haluisivat lähteä lähetystyöhön Venäjän Kaukoitään.

Herra valitsi muita. Viro ei vavahtanut mutta nämä nuoret tekivät tärkeän ratkaisun. He halusivat lähteä julistamaan evankeliumia alueille, joissa ei evankelisia kristittyä ole.

En tiedä heidän nimiään. Herra valitsi heidät. He vastasivat kutsuun.

Meitä jokaista tarvitaan. Jokainen on kallisarvoinen. Lukiessasi tätä Sana sinulle- kirjoitusta niin anna koko elämäsi Jeesuksella ja lähde seuraamaan hänen arvokasta ja mielenkiintoista suunnitelmaansa.