Pimeydestä valkeuteen

23.09.2020

Teksti: Eero Ketola. Kuva: Eero Ketola

Keskustelin nuoruuden aikaisen ystäväni kanssa. Meitä harmitti se, ettemme ottaneet enemmin valokuvia nuoruudessamme 1960 -luvulla. Silloin ajattelimme, että kaikki säilyy samanlaisena eikä ole syytä ottaa kuvia hevosista, höyryvetureista, heinäseipäistä, maitolavoista ja kaikesta muusta, joka oli osa nuoruutemme ympäristöä.

Kaikki on kuitenkin muuttunut. Muutos on ollut nopeaa. Yhteiskunnassa on edelleen menossa muutosprosessi. Sitä on toisinaan vaikea havaita koska olemme mukana ja tavallaan kuin sisällä tässä muutoksessa.

Muutos on tärkeää. Suurin ja tärkein muutos on se, että me muutumme. Uskoontulo on suurin muutos mitä ihminen voi kokea. Uskoessamme sydämestämme Jeesukseen Jumalan Sana ja Pyhä Henki tekevät yhdessä työtä. Sisimpämme muuttuu. Raamatun perusteella olemme siirtyneet pimeydestä valkeuteen, kuolemasta elämään. Tämän suurempaa ja ihmeellisempää muutosta ei voi meille tapahtua.

Eevan ja Aadamin syntiinlankeemus oli suuri muutos heidän elämässään. Muutos oli negatiivinen, hyvästä huonoon. Puhtaudesta syntiin, elämästä kuolemaan. Uskoontulo on muutos takaisin Jumalan yhteyteen. Paluu elämään ja sisäiseen rauhaan.

Apostolien teoissa kerrotaan kuinka Saul lähti etsimään vihaamiaan kristityitä Syyriaan. Damaskon lähellä Jeesus ilmestyi hänelle. Sokea Paavali talutettiin sisälle kaupunkiin. Kolmen päivän päästä hän julisti, että Jeesus on Jumalan lupaaman Pelastaja. Vainoojasta tuli sen uskon levittäjä, jota hän aikaisemmin vihasi. Muutos oli todella suuri.

Paavali kertoi tämän henkilökohtaisen uskoontulonsa useassa eri kohdissa Apostolien tekoja. Kuninkaat ja maaherrat, orjat ja vapaat, sotilaat ja hoviväki saivat kuulla miten ihminen voi muuttua kohdatessaan Jeesuksen.

Sisäinen muutos on välttämätön: "Siis, jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus, se mikä on vanhaa on kadonnut, katso uusi on sijaan tullut".