Pohdintaa tälle päivälle

06.05.2023

Teksti: Mari Halkola. Kuva: Eero Ketola

1.Timoteuksen kirje:

2:1 Minä kehotan siis ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta,

2:2 kuningasten ja kaiken esivallan puolesta, että saisimme viettää rauhallista ja hiljaista elämää kaikessa jumalisuudessa ja kunniallisuudessa.

2:3 Sillä se on hyvää ja otollista Jumalalle, meidän vapahtajallemme,

2:4 joka tahtoo, että kaikki ihmiset pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan totuuden.

Tässä on kaksi asiaa. Toinen on, että meitä pyydetään rukoilemaan esivallan puolesta. Nyt ovat hallitusneuvottelut käynnissä ja meidän on hyvä rukoilla niiden puolesta, etenkin, kun mukana on uskovaisia edustajia. Nämä hallitusneuvottelut määräävät pitkälti suunnan tuleville vuosille.

Toiseksi, tässä pyydetään rukoilemaan sen puolesta, että ihmiset tulisivat uskoon, oppisivat tuntemaan Jeesuksen. Tämä on kaikista tärkein näkökohta. Oletko sinä, milloin viimeksi rukoillut näin? Onko sinun sydämelläsi joku ihminen, jonka uskoontuloa rukoilet päivittäin? Ja tietenkin hänen kasvamistaan uskossa, jos ja kun hän elämänsä Herralle antaa.

Miten sitten ihmiset voivat tulla tuntemaan totuuden?

Kolossalaiskirje:

4:5 Vaelluksessanne olkaa viisaat ulkopuolella olevia kohtaan, ja ottakaa vaari oikeasta hetkestä.

Raamatussa kehotetaan meitä vaeltamaan niin, ettei meistä olisi kenelläkään mitään pahaa sanottavaa, vaeltamaan viisaasti. Tämä tarkoittaa lakien noudattamista, moraalista ja eettistä vastuullisuutta sekä ihmisten huomioonottamista. Viisaus tarkoittaa myös sitä, ettemme tuputa uskoamme tai puhumme siitä viisaasti, kuulija huomioon ottaen.

Tässä sanotaan myös, että ottakaa vaari oikeasta hetkestä. Jumala antaa meille oikeita hetkiä puhua uskostamme ja silloin meidän on oltava valppaina. Kun joku haastaa uskoamme tai ottaa uskonasiat puheeksi, on aika avata suu. Tai kun joku vuodattaa sydäntään meille, voimme kertoa, mistä itse saamme voimaa ja kysyä, saammeko rukoilla hänen puolestaan. Jumala avaa ovia, kun Häneltä sitä pyydämme. "Ottakaa vaari oikeasta hetkestä." Tunnista tilanteet mahdollisuuksina ja tartu niihin, niin ihmiset saavat kuulla Jeesuksesta oikeaan aikaan.

Voit pyytää myös viisautta aloittaa itse puhuminen, mutta muista, aina ei ole oikea aika. Rukoile, että erottaisit ajat toisistaan ja ole herkkänä toisen tunteille.

Efesolaiskirje:

4:6 Olkoon puheenne aina suloista, suolalla höystettyä.

On tärkeää pyytää Jumalaa puhdistamaan oma suu, niin että se aina voisi toimia Jumalan kunniaksi. Olen itse saanut painia tämän asian kanssa ja se on varmasti itse kullekin vaikea asia. Puheemme tulisi olla AINA suloista, suolalla höystettyä. Tämä mielestäni tarkoittaa sitä, että puheemme ja olemuksemme tulisi olla Sanan kanssa sopusoinnussa niin, että toinen alkaisi haluta tuota samaa. Suola saa ruoan maistumaan hyvältä, mutta samalla se myös alkaa janottaa. Näin tapahtukoon meidän kohdallamme, kun olemme lähellä ihmistä. Kyllä me uskovinakin tiedämme, jos olemme lähellä jotakin Hengen täyteistä ihmistä, alamme toivoa, että meillä olisi tuota samaa. Ja se kaikki on meidän ulottuvillamme!

Efesolaiskirje:

4:6 …ja tietäkää, kuinka teidän tulee itse kullekin vastata.

Ei ole standardivastauksia, jokaiselle on vastattava hiukan eri tavalla. Näin Jeesuskin teki. Hän lähestyi jokaista ihmistä tämän tarvitsevalla tavalla. On nähtävä ihmisen sydämeen, motiiveihin, asenteisiin, mistä kaikki kumpuaa, mikä on avain juuri tähän sydämeen. Saman asian voi esittää niin monella tavalla, ulottuen juuri tämän henkilön ytimeen. Jumala haluaa saavuttaa jokaisen, siksi tarvitsemme viisautta yli kaiken kohdataksemme ihmisen! Jokainen meistä tarvitsee sanoja, jotka koskettavat, olet sitten uskovainen tai et. Tärkeintä on, että suusi ja sydämesi on puhdas. "Sydämen kyllyydestä suu puhuu." Silloin voit löytää oikeat sanat oikeaan aikaan.

Ja vielä efesolaiskirjeestä:

Efesolaiskirje:

5:1 Olkaa siis Jumalan seuraajia, niin kuin rakkaat lapset,

5:2 ja vaeltakaa rakkaudessa, niin kuin Kristuskin rakasti teitä ja antoi itsensä meidän edestämme lahjaksi ja uhriksi, Jumalalle "suloiseksi tuoksuksi".

Emme ole suloinen tuoksu vain toisia ihmisiä varten vaan itseään Jumalaa varten. Siksi, anna puhdista suusi ja sydämesi tänään ollaksesi suloinen tuoksu myös Pelastajallesi, Herralle Jeesukselle.

Voit rukoilla lyhyen rukouksen:

Kiitos Jeesus, että olet kanssani tänään. Aamen.