Puhuuko Jumala vielä arkipäivässämme?

09.01.2023

Teksti: Annukka ja Tommi Suonpää. Kuva: Eero Ketola

Toivotamme Jumalan rauhaa, armoa ja hyvyyttä teille kaikille. Viimeiset kuukaudet ovat olleet meidän elämässämme monella tavalla innostavia, jännittäviä ja mielenkiintoisia. Haluamme tässä puheessamme kertoa aluksi prosessistamme, miten Jumala on kuljettanut meidät tänne Salon helluntaiseurakuntaan pastoripariskunnaksi. Lopussa pohditaan yhdessä, mitä Raamattu vastaa meille kysymykseen "puhuuko Jumala vielä arkipäivässämme?"

Aika pian sen jälkeen, kun elokuussa vuonna 2013 olimme muuttaneet Harjavaltaan ja aloittaneet siellä pastoripariskuntana, Jumala alkoi puhua Annukalle, että seuraava kaupunki, johon muutatte on huomattavasti suurempi, kuin Harjavalta. Harjavallassa asuu noin 7000 ihmistä ja helluntaiseurakuntaan kuuluu vähän yli 170 jäsentä. En kertonut, kuin Tommille asiasta. Pian sen jälkeen olimme juhlissa, jossa eräs sukulaisen sukulainen tuli sanomaan minulle kuulleensa Herralta meille välitettäväksi täsmälleen samat sanat; "seuraava kaupunki, johon te muutatte on huomattavasti suurempi, kuin harjavalta". Kätkimme nämä sanat sydämeemme näiksi yli yhdeksäksi vuodeksi, jotka Harjavallassa olimme.

Tässä viimeisten vuosien aikana Harjavallassa asuessamme muutamista seurakunnista otettiin yhteyttä ja pyydettiin minua pastoriksi. Kun yksi tällainen prosessi oli jälleen kesken, Jumala sanoi Annukalle, että seuraava kaupunki, josta teitä pyydetään, on se, johon minä haluan teidät johdattaa. Seuraavana päivänä täältä Salosta Heikkisen Ari soitti ja kysyi minua pastorinvalintaprosessiin. En siis hakenut pastorin paikkaa täältä Salosta, enkä ole koskaan aiemminkaan hakenut pastorin työtä, vaan aina on pyydetty tehtävään.

Sunnuntaina 19.6.2022 kävimme täällä Salossa pitämässä niin sanotun vaalipuheen ja keskustelimme jo silloin pastorin tehtävästä seurakunnan johdon kanssa. Asia jätettiin seurakunnan rukousaiheeksi kuukauden ajaksi.

Kun olimme vasta tulomatkalla tuohon ns. "vaalipuhetilaisuuteen", vähän ennen tätä seurakuntarakennusta, yhden vaaleansinisen puutalon kohdalla, Jumala sanoi aivan selvästi minulle, että teidän talonne täällä on tuon värinen. Siis silloin meitä ei oltu edes vielä valittu tehtäväämme tänne.

Sanoin Tommille, että tiedän, että me tulemme tänne ja tiedän jopa, minkä värinen talomme on. Sitten sanoin, että en kerro, minkä värinen talomme on. Sitten pyysin Tommia kysymään asian vahvistukseksi sitä itse Jumalalta. Ei mennyt kauaa aikaa, kun Jumala kertoi myös Tommille, että talomme on sininen. Asiaa tietämättä samoihin aikoihin kerran meidän Harjavallan helluntaiseurakuntaan kuuluva sisaremme Eila sanoi, että teidän talonne on tuon värinen ja näytti kesän Jees-lehden kantta, joka oli vaaleansininen. Lisäksi hän sanoi, että se on moniulokkeinen ja monikerroksinen.

Samana päivänä 19.10., kun Harjavallan talomme kuntokartoitus tehtiin, Jumala sanoi Annukalle, että huomenna teidän salon talonne tulee myyntiin. Niin siinä sitten kävi, että torstaina 20.10., kun kävin netissä katsomassa, etuovi.comissa oli vaaleansininen rintamamiestalo 1,7 km:n etäisyydellä tästä seurakunnasta maalämmöllä, vuolukivitakalla, putket pintaan laitettuna ja monia remontteja tehtynä, kuten olimme taivaan isältä pyytäneet. Ja tuo talo on kolmikerroksinen ja moniulokkeinen, kuten eila "hengessään" näki.

Heti neljän päivän päästä maanantaina 24.10. Kävimme katsomassa taloa. Oli se näky, kun viisi rakennusasioista ymmärtävää täältä seurakunnasta oli kanssamme tutkimassa tuota kyseistä taloa. Olemme kiitollisia kaikesta rukoustuesta ja käytännön avusta, jota olemme teiltä saaneet. Vähän pientä remonttia talomme vaati, mutta isot asiat olivat kunnossa.

Tästä kahden päivän päästä 26.10. Jätimme talosta ihan valtavasti pyyntihintaa halvemman tarjouksen, jonka myyjä hyväksyi 30.10. Eli neljän päivän päästä.

Välillä, kun mietimme tätä prosessia, ihmettelemme Jumalan pikkutarkkaa johdatusta. Kuitenkin olemme kokeneet monenlaisia tunteita ja luottamus Jumalaan on ollut ajoittain koetuksella, vähäunisia öitäkin on ollut, vaikka syvällä sisimmässä on ollut varmuus päätöksestämme, rauha ja tietoisuus, että kaikki järjestyy Jumalan ajalla ja tavalla.

Jumala on toistuvasti muistuttanut meitä ja haluaa tänään muistuttaa sinuakin:

Jer. 31:9 "minä johdatan heitä, kun he kulkevat rukoillen."

Olin pyytänyt Jumalalta, että meidän ei tarvitsisi käydä katsomassa, kun yhtä taloa täällä Salossa, vaan saisimme keskittyä työhön Harjavallassa. Tommi kävi kyllä lähes päivittäin sen kesäkuun 19 "vaalisaarnapäivän" jälkeen katsomassa netissä Salon taloja, varsinkin vaaleansinisiä taloja ja vertailemassa niitä. Niin siinä kävi, että vain kerran ennen kauppakirjan tekoa kävimme katsomassa tuota yhtä vaaleansinistä taloa. Miten armollinen Jumala oli jälleen.

Harjavallan talomme laitettiin myyntiin elokuun puolivälissä heti, kun tuli varmistus muutostamme tänne Saloon. Tiesimme, että harjavallassa talot eivät mene myydyksi kovin hyvin. Kun talomme laitettiin rukoillen myyntiin elokuun puolivälissä, heti kävi pari katsojaperhettä. Jumala sanoi silloin, että ensimmäinen ostaa sen. Prosessi on ollut monia kiemuroita sisältävä, mutta kauppakirjat tehtiin 23.11.2022 ja ensimmäinen katsojaperhe osti sen. Emme joutuneet hintaakaan laskemaan lähes ollenkaan.

Jännäksi meni tässäkin kohtaa. Harjavallan talomme kauppakirjantekopäivää siirrettiin ensiksi sopimastamme päivästä, joka oli 10.11. Moneen kertaan. Olimme jo sopineet Salon talomme kauppakirjan tekopäiväksi 24.11. Lopulta kävi niin, että uskossa otimme lainaa, vaikka oma talo ei ollut vielä myyty. Harjavallan talostamme tehtiin kauppakirjat 23.11. Klo 15 ja Salon talosta vuorokauden päästä 24.11. Klo 15. Pankkivirkailija kertoi, että oli tunnista kiinni, että hän pystyi siirtämään harjavallan talosta tilillemme rahat, joita jo seuraavana päivänä Salon talokaupoilla tarvitsimme. Jälleen totesimme Jumalan kairos-aika ei ole yhtään liian aikaisessa eikä yhtään liian myöhässä. Rohkaiskoon tämä sinuakin sinun elämäntilanteessasi. Muutimme tänne Saloon pahkavuoreen 30.12. Kiitämme teitä rukouksistanne! Uskomme niiden voimaan!

Tämä meidän muuttoomme liittyvä käytännön asuntoprosessi on johdantona tämän päivän aiheeseemme. Viime kuukausien kokemamme perusteella voimme sydämestämme vakuttaa sinulle ja vastata kysymykseen "puhuuko Jumala vielä arkipäivässämme", että kyllä puhuu.

Raamatunkin perusajatuksena on, että jumala puhuu meille ihmisille. Vanhassa testamentissa ei vaivauduta yleensä edes kuvailemaan, miten hän puhuu, mainitaan vain, että profeetalle "tuli Herran sana", "Hän sanoi" tai "Herra puhui minulle" jne. Esimerkiksi jes. 8:5 "Herra puhui jälleen minulle ja sanoi..." tässä on kuvattu tilanne, kun Assyria hyökkää Juudaan ja myös Jumalan hellä huolenpito.

Uusi testamentti kuvaa ennen kaikkea jeesuksen elämää. Hän on kristillisen elämän ja uskon innostavin asia. Jeesuksen julkinen toiminta alkoi Jumalan äänen kuulemisella.

Matt. 3:16-17 "kun Jeesus oli kastettu, hän nousi heti vedestä. Samassa taivaat aukenivat, ja jeesus näki Jumalan hengen laskeutuvan hänen päälleen kuin kyyhkysen. Ja taivaasta kuului ääni, joka sanoi: "tämä on minun rakas poikani, johon minä olen mieltynyt."

Jeesus eli synnittömänä, rikkumattomassa yhteydessä isään jumalaan. Kuitenkin hänen asenteensa oli seuraava:

Joh. 5:30b "...minä en etsi omaa tahtoani vaan hänen tahtoaan, joka on minut lähettänyt."

Joh. 5:19-20 "Jeesus sanoi juutalaisille: totisesti, totisesti minä sanon teille: poika ei voi tehdä mitään omasta aloitteestaan vaan ainoastaan sen, mitä näkee isän tekevän. Mitä tahansa isä tekee, sitä tekee samoin myös poika. Isä rakastaa poikaa ja näyttää hänelle kaiken, mitä itse tekee. Isä näyttää hänelle vielä suurempiakin tekoja, niin että te ihmettelette."

Tulimme tänne seurakuntaan sillä asenteella, että haluamme kunnioittaa kaikkea sitä, mitä täällä on aiemmin tehty. Haluamme rukoilla, mitä Herra haluaa jatkossa täällä tehdä yhdessä meidän kanssamme ja sinun kanssasi. Me saamme rukoillen olla yhdessä rakentamassa Jumalan valtakuntaa Salossa ja jopa maailman ääriin asti. Olemme äärettömän motivoituneita tässä maailman tärkeimmässä tehtävässä. Ja se tehtävä on kaikilla meillä. On erittäin tärkeää, että Jumala on lähettänyt meitä eri työpaikkoihin, harrastuksiin, kauppoihin, sairaaloihin jne. Ollaan kuulolla, mitä Jumala haluaa kulloinkin tehdä kauttamme.

Eräs mielenterveyskuntoutuja kertoi, miten jumala vaikutti, että hänen uupumisensa johdosta, hänet johdatettiin sellaiseen päivätoimintaryhmään palkkatyöstään, jonka asiakkaista hän oli saanut johdattaa uskoon jo kymmenkunta ihmistä. Hän on antanut luvan kertoa tämän. Hän koki, että vertaisena hän sai olla kuulemassa Jumalan ääntä, tekemässä sen mukaan ja näkemässä, mitä siitä seuraa. Ihmeellinen Jeesus. Sinunkaan elämäntilanteesi ei ole sattumaa. Ole kuulolla, mitä Jeesus haluaa kanssasi tehdä sinun arjessasi.

Saimme Jumalalta erityistehtävän muutamia vuosia sitten rukoilla Iranin kansan puolesta. Toki muidenkin kansojen puolesta rukoilemme ja iloitsemme teistä kaikista eri kansallisuuksista tänäänkin täällä yhtä paljon. Käydessämme täällä salossa ns. Vaalisaarnamatkalla, kuulimme, että tässä kaupungissa asuu sellaisia iranilaistaustaisia ihmisiä, jotka eivät vielä ole löytäneet Jeesusta elämänsä herraksi, tulleet uskoon tai mitä sanaa haluammekaan asiasta käyttää. Raamattu sanoo apt. 16:31 "usko herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut." Aloimme rukoilla, että Jeesus saisi tulla heidän elämänsä herraksi.

Suureksi iloksemme saimme täältä salosta kuulla, että lokakuun lopulla tällainen iloinen asia olikin tapahtunut yhden ystävän kohdalla. Jeesus siunautkoon sinua, jos olet paikalla. Tänäänkin tämän elämän tärkeimmän päätöksen voi tehdä, antaa elämän hallintavalta Jeesukselle, pyytää syntejä anteeksi ja Jeesusta elämän herraksi.

Palataan vielä Jeesukseen. Jeesus eli synnittömänä, rikkumattomassa yhteydessä isään Jumalaan. Kuitenkin hän totesi seuraavasti:

Joh 5:30 "en minä voi tehdä mitään omasta aloitteestani. Minä tuomitsen sen mukaan kuin kuulen, ja minun tuomioni on oikea, sillä minä en etsi omaa tahtoani vaan hänen tahtoaan, joka on minut lähettänyt."

Kuinka paljon enemmän me syntiset ihmiset tarvitsemmekaan Jumalan armollista läsnäoloa ja Jeesuksen äänen kuulemista, kun vapahtajamme Jeesus tarvitsi isä Jumalan äänen kuulemista maan päällä eläessään. Jeesus vietti paljon aikaa rukoillen. Edellä lukemastamme raamatunkohdastakin voimme havaita, että rukous ei ollut Jeesukselle vain puhetta.

Joh. 16:13 "mutta kun totuuden henki tulee, hän johdattaa teidät kaikkeen totuuteen. Hän ei puhu omia ajatuksiaan, vaan minkä hän kuulee, sen hän puhuu, ja hän ilmoittaa teille, mitä on tuleva."

On selvää, että Jumalan puhe on aina sopusoinnussa Raamatun ilmoituksen kanssa. Jumalan ilmoitus rakentaa ja luo yhteyttä, ei hajoita eikä riko ihmissuhteita, ei sido vaan vapauttaa. Ei aiheuta pelkoa, vaan rakkautta. Ei kylvä epäuskoa, vaan uskoa. Ei aiheuta epätoivoa, vaan sytyttää toivon liekin. Jumalan puhe ei kylvä kuolemaa, vaan elämää.

Jumalan sana synnyttää uskoa, toivoa ja rakkautta.

1.kor.13:13 "niin pysyvät nyt usko, toivo, rakkaus, nämä kolme. Mutta suurin niistä on rakkaus."

Kuuntelemiseen liittyy läheisesti kuuliaisuus eli totteleminen. Kuuliaisuus on latinan kielellä "obediere" ja se tarkoittaa "totella" ja "kuunnella". "ob"-etuliite takoittaa, mistä suunnasta ja "audeire" kuunnella. Nämä yhdessä tarkoittavat "kuuliaisuutta" ja "tottelemista". Tässä kuunteleminen on keskeisellä sijalla. Tämä sana maalaa kuvan ihmisestä kuuntelemassa jotakin korvat höröllään. Raamatusta löydämme kuuliaisuuden, joka tarkoittaa toisen herkeämättä kuuntelemista.

Rukoilija on kuuntelija. Kuunteleminen on usein meille vaikeaa. Daavid oli oppinut kuuntelemaan. Miten voimaannuttavia psalmit ovatkaan.

Ps. 62:6,12 "odota yksin Jumalaa hiljaisuudessa minun sieluni, sillä hänessä on minun toivoni. Kerran on Jumala puhunut, kahdesti olen kuullut, että väkevyys on Jumalan."

Yksi hyvin koskettava kertomus jumalan äänen kuulemisesta löytyy Raamatusta ensimmäisestä Samuelin kirjasta luvusta kolme. Se on kertomus pienestä Samuel-pojasta ja se näyttää meille Jumalan äänen kuulemisen ja tottelemisen merkityksen.

Mitä Samuel vastasi, kun Herra puhui hänelle? "puhu Herra, palvelijasi kuulee." Voi tuntua erikoiselta, että Jumala puhui Samuel-lapselle eikä vanhemmalle ja kokeneemmalle pappi Eelille. Jumala katsoo sydämen asennetta, ei ikää tai asemaa. Etsiessään uskollisia seuraajia ja palvelijoita, jopa minua, Annukkaa ja sinua.

Onneksi Jeesuksen veri puhdistaa meitä tänäänkin, jos löydämme sydämestämme vääriä asenteita. Jeesus haluaa, että elämä hänessä voi virtailla ilman tukoksia. Jos meidän ja Jumalan väliin on tullut tukoksia, annetaan Jeesuksen nimen ja veren voiman poistaa tukokset. Puhdas sydän, Jeesuksen veren puhdistama sydän, on avain Jumalan äänen kuulemiseen.

Raamatun henkilöiden varhaisvuosista on pääsääntöisesti vain niukasti tietoa. Samuel on poikkeus. Hän syntyi, kun Jumala vastasi äiti-Hannan rukoukseen lapsen saamisesta. Nimi Samuel muodostuukin heprean sanoista, joiden merkitys on "Jumalalta pyydetty."

Jumala kasvatti Samuelia kohti tämän tehtävää elämän alusta lähtien. Samuelilla oli monta roolia. Hänestä tuli tuomari, pappi, profeetta, neuvonantaja ja Jumalan asiamies Israelin historian keskeisessä käännekohdassa. Miksi Jumala toimi Samuelin kautta? Koska hän kuunteli Jumalaa.

Samuelin elämän kautta opimme ymmärtämään Jumalan toimintatapaa: kun Jumala näkee ihmisen uskollisuuden pienissä asioissa, Hän uskoo tälle myös suurempia asioita. Samuel kasvoi avustaen ylipappi Eeliä ilmestysmajassa, kunnes Jumala johti hänet muihin vastuullisiin tehtäviin. Jumala pystyi käyttämään Samuelia, koska hän oli aidosti ja kokonaisvaltaisesti omistautunut Hänelle.

Samuel siirtyi tehtävästä toiseen kuunnellen Jumalan ääntä. Meille ihmisille on tyypillistä pyytää Jumalan johdatusta olematta valmis luopumaan omista päämääristämme - haluamme Jumalan auttavan meidät sinne, minne itse haluamme päästä.

Aikanaan Imatralla asuessamme Jumala selvästi sanoi, että minun (Annukan) tehtäväni on alkaa vetämään varhaisnuorisotyötä. Olin järkyttynyt ja esitin Jumalalle puutelistan, mitä kykyjä minulta puuttui. Sitten tinkasin, että ehkä kerran kuussa voisin niitä pitää. Siihen Jumala isällisen jämäkästi sanoi, ei, vaan joka viikko. Sen verran olin jo siinä vaiheessa Herraani tutustunut, että ymmärsin, että mikään ei loppujen lopuksi ole sen parempaa, kun Jumalan äänen kuulemisen jälkeinen ojentautuminen sinne suuntaan, mitä on kuullut.

Niin siinä kävi, että neljän vuoden ajan vedin niitä iltoja joka perjantai kodissamme. Omat lapset olivat siinä samassa iässä, sehän oli oikein innostavaa ja sain ihmetellä Jumalan antamaa rakkautta, jota Hän jakoi minun sydämeeni näitä varkkeja kohtaan siellä.

Ensimmäinen askel tottelemattomuuden ongelman korjaamisessa on, että luovutamme Jeesukselle ohjat, sekä elämämme että päämääriemme suhteen. Raamatun Jumala on rakkauden ja armon Jumala, joka haluaa meidän elämäämme hyvää. Toinen askel on, että teemme sitä levosta käsin, mitä jo tiedämme Jumalan meiltä odottavan. Kolmanneksi on tärkeää kuunnella Jumalan sanassaan tarjoamaa johdatusta. Jumalan sana on, kuin kartta. Sitä kannattaa lukea ja sen suuntaviivoja seuraamalla voimme suunnistaa turvallisesti läpi elämän kaikenlaisina päivinä.

Jos nyt olet miettinyt, että et kuule Jumalan ääntä, meillä on sinulle hyvä uutinen. Jokainen, joka haluaa elää Jumalan tahdossa, oppii kyllä kuulemaan Jumalan äänen. Eräs maailmankuulu opettaja neuvoi, että kysy Jumalalta kenelle voisit tehdä jotain hyvää. Luultavasti Jumala nostaa mieleesi jokun tutun ihmisen. Sitten kysy, mitä hyvää hän haluaa sinun tekevän. Sitten luultavasti Jumala sanoo jotakin, mitä sinä osaat. Sitten tee se, mitä kuulit viivyttelemättä. Siitä se lähtee. Me haastamme sinut alkavalla viikolla tekemään näin. Uskomme, että saat olla näkemässä mielenkiintoisia hetkiä Jumalan tahdossa.

Tässä puheessamme olemme halunneet kuljettaa sinut meidän muuttoprosessin kautta innostumaan Jumalan äänen kuulemisesta sinun arkipäivässäsi. Vastaus kysymykseen "puhuuko Jumala arkipäivässämme?" on, kyllä puhuu. Samalla olemme muistuttaneet, että Jeesus näkee sydämemme ja mikäli löydämme sieltä tukoksia, hänen verensä puhdistaa meitä tänäänkin. Olemme halunneet nostaa esiin Samuelin tottelevaisen mielen ja sen, että kuulemiseen kuuluu kuuliaisuus eli totteleminen. Olemme halunneet innostaa sinua aloittamaan jo alkavalla viikolla arkipäivän keskellä olemaan Jumalan äänen kuuluvilla ja toteuttamassa, mitä Hän haluaa sinun kauttasi tehdä.

Hes. 37:4 "hän sanoi minulle: "profetoi näistä luista ja sano niille: kuivat luut, kuulkaa Herran sana!"

Tässä kuivat luut edustivat Israelin kansan kuollutta olotilaa. Jumala kuitenkin lupasi eheyttää kansansa. Ennallistaessaan Israelin Jumala muuttaisi maan kuin eedenin puutarhaksi ja kansa lisääntyisi runsaasti. Aina on toivoa. Joskus me kaikki voimme kokea olevamme, kuin kuivia luita, onneksi voimme rukoilla uudistusta. Meidän jokaisen toivo on, että Jumala antaa henkensä täyttää. Hän tekee työtään ja antaa uutta elämää.

Hes. 37:14 "minä panen henkeni, ja te heräätte eloon. Minä sijoitan teidät omaan maahanne, ja te tulette tietämään, että minä, Herra, olen puhunut ja minä toteutan sanani, sanoo Herra."

Kuunnellaan korvat höröllä, mitä Jeesus haluaa meidän elämäämme antaa, missä meitä käyttää, mitä meidän tekevän, milloin meidän pysähtyvän. Jumalalla on hallussaan elämän sanat. Jumalalla on kaikki se, mikä tekee elämästämme kauniin ja ilahduttavan. Me haluamme kaiken, minkä Jumala haluaa meille antaa. Joten siksi kuunnellaan Jumalaa herkeämättä. Hänellä on meille kaikille paljon asiaa.