Rakkaus ei ole matematiikkaa Osa 1

19.04.2024

Teksti: Rainer Friman. Kuva: Eero Ketola

Otamme esimerkiksemme Pietarin, joka joutui käymään tuskallisen koulun ymmärtääkseen jumalallisen anteeksiantamisen ja rakkauden todellisuuden. Siinä maailmassa kristityllä on vain yksi oikeus: Oikeuksistaan luopumisen oikeus. Tässä Jumalan asettamassa hengellisessä todellisuudessa meidän luonnettamme muokataan tuskallisella tavalla. Se tekee kipeää.

Kun Jeesus alkaa opettamaan Pietaria anteeksiantamisen periaatteita Pietari kysyy: "Herra, kuinka monta kertaa minun on annettava anteeksi veljelleni, joka rikkoo minua vastaan? Ihanko seitsemän kertaa?" Jeesus vastasi hänelle: " Minä sanon sinulle: ei seitsemän kertaa, vaan seitsemänkymmentä kertaa seitsemän." (Mt. 18-21-22)

Pietarin seitsemän kertaa – lausahduksessa oli kyllä tietty pointti, sillä Raamatussa luku seitsemän kuvaa täydellisyyttä. Pietarin täytyi siis tarkoittaa, että hän osoitti Herralle olevansa valmis uhrauksiin antamalla toiselle ihmiselle anteeksi jopa seitsemän kertaa.

Mutta Jeesus osoitti Pietarin olevan tietämätön Jumalan rakkauden toiminnan lainalaisuuksista; Jeesus vastaa, "ettei seitsemän kertaa riitä; on annettava anteeksi seitsemänkymmentä kertaa seitsemän. Se on yhteensä 490 kertaa! Aivan käsittämätön määrä!

Olen kuullut selitettävän tämän kohdan siten, että kukaan ei voi loukata toista ihmistä 490 kertaa päivässä. Mielestäni se ei tavoita Jeesuksen tarkoittamaa vastausta, sillä kun vihaamme ja inhoamme jotain ihmistä, koko hänen olemassaolonsa raivostuttaa meitä! Emme yksinkertaisesti voi sietää häntä! Siinä paukkuu 490 kertaa moninkertaisesti!

Jeesus tahtoi sanoa Pietarille, että anteeksiantaminen on asenne. Jumalan rakkaus ei ole matematiikkaa! Jumalan rakkaus on armo ja armo on rakkaus! Maailmankuulu kristitty kirjailija ja journalisti Philip Yancey on kiteyttänyt tämän jumalallisen yhtälön suurenmoisesti: "Armo on sitä, ettei Jumala anna sinulle sitä, mitä ansaitset, vaan antaa sitä, mitä et ansaitse.! Kukaan ei voi sanoa tätä paremmin. Jeesus tahtoi sanoa Pietarille, että koska sinä et saa mitä ansaitsisit, anna sinäkin toiselle sitä, mitä hän ei ansaitse; armoa.