Rauha ja turvallisuus

03.12.2022

Teksti ja kuva: Eero Ketola

Kyselin usealta, eri ikäiseltä henkilöltä heidän ajatuksiaan itsenäisyydestä. Kaikki olivat hyvin kiitollisia siitä, että maamme on itsenäinen. Iäkäs, 98 -vuotia henkilö kertoi: " On suuri asia, että maamme on itsenäinen. Jos emme olisi itsenäisiä niin olisi varmasti pelkoja. Emme olisi niin vapaita kuin nyt. Suomessa on hyvä asua ja olla. On paljon sotia ja kaikenlaista kahinaa. Täällä on rauha.

Nuori, 25 vuotias nuorukainen kertoi: "Arvostan nyt entistä enemmän itsenäisyyttä. Itsenäisyys, niin...merkitsee minulle rauhaa.

Itsenäinen Suomi täyttää 105 vuotta. 6. joulukuuta salkoihin nostetaan siniristilippu. Lippu on tärkeä symboli. Sodissa valloittajat tai miehitetyn alueen uudelleen itselleen saavat sotilaat nostavat ensimmäiseksi lipun salkoon. Näin on tapahtunut sodissa kautta historian. Lippu osoittaa kenelle alue kuuluu.

Raamatussa puhutaan myös lipuista. Siihen aikaan liput olivat varsin erilaisia kuin nykyisin. Ne oli valmistettu puusta tai metallista. Lipun luo kokoonnuttiin sodassa. Lipun näkeminen antoi sotilaille voimaa ja rohkeutta. Toisessa Mooseksen kirjassa on kirjoitettu, luvussa 17, jakeessa 15: "Mooses rakensi alttarin ja pani sille nimeksi: "Herra on minun lippuni".

Lippu kokoaa ihmiset yhteen. Siniristilippu kokoaa suomalaiset yhteen. Kristillisessä elämässä risti on voima ja voiton merkki. Jeesus tuli taivaasta. Hän kuoli ristillä ja nousi kuolleista.

Lipussa risti kuvaa hänen uhrikuolemansa, joka tuo uskovalle sisäisen puhtauden. Suomen lipun valkoinen kuvaa puhtautta. Sininen väri kuvaa taivaan sinistä väriä.

Jeesuksen kärsimykseen ristillä sisältyy anteeksiantaminen. Ristillä Jeesus antoi välittömästi anteeksi murhaajilleen. Ristillä, Jeesuksen vieressä, ristillä riippuva, kuolemaan tuomittu pahantekijä sai anteeksi.

Jeesus antoi meille kaikille esimerkin. Yhteiskunnan kehittäminen ja turvallisuus tarvitsee kristillistä ilmapiiriä. Anteeksianto ja lähimmäisen huomioiminen luo turvallisuutta. Olemme toinen toistemme lähimmäisiä. Tarvitsemme sisäistä ja ulkonaista itsenäisyyttä. Tarvitsemme sisäistä ja ulkonaista rauhaa.