Rikkinäinen työkalupakki

24.09.2021

Teksti ja kuva: Eero Ketola 

Poikiemme ollessa 8, 6 ja 3- vuotiaita ystävämme toi usein heille pieniä lahjoja. Lahjat olivat usein sellaisia, jotka olivat hänelle tarpeettomia tai rikkoontuneita. Kerran hän toi lahjaksi painavan työkalupakin. Pakki oli vihreän harmaa ja kulmistaan hieman ruosteinen. Pakin tuoja hymyili ja asetti pakin keskelle huonetta, maton päälle. Pojat kerääntyivät innostuneesti pakin ympärille. Vanhin pojista avasi varovasti pakin, joka oli heille kuin suuri, arvokas aarre. Pojat nostivat silmät säihkyen tavaroita pakista maton päälle. Pakissa oli jakoavain, jonka varsi oli poikki, vasara jonka toinen sorkka oli poikki, tylsynyt viila, pultteja, kellon ratas, ruuvimeisseli, jonka pää oli pilalle kulunut, prikkoja, rautasahan terä, puisen nivelmitan palanen ja paljon muuta. Pojat olivat iloisia. Ajattelin, mitään tosille puhumatta, että kaikenlaisia lahjoja sitä tuodaan lapsiperheelle. Kaikki tavarat rikkinäisiä, kuluneita ja valmiit pois heitettäväksi.

Pojat eivät ajatelleet näin. He olivat aidosti iloisia ja kiinnostuneita lahjasta. Vanha työkalupakki sisältöineen oli heille arvokas lahja.

Pojat arvostivat rikkinäisiä työkaluja. Jumala arvostaa jokaista ihmistä, rikkinäisiäkin. Rikkinäinen on aarre Jumalalle. Ystävälläni on pieni liikeyritys. Hän palkkaa usein työhön ihmisiä, jotka ovat elämässään epäonnistuneet ja jotka eivät edes pääse niin pitkälle, että he ulottuisivat työpaikkahaastatteluun. Ystäväni on ennakkoluuloton ja hänellä on suuri halu auttaa epäonnistunutta ihmistä. Usein hän viittaa Vanhan testamentin Ensimmäisen Samuelin kirjan esittämään tapaukseen. Kuningas Daavid oli hengenvaarassa ja hän pakeni Israelin hovista. David asui Adullamin vuorilinnassa ja luolastossa. Hänen luokseen kokoontui "joukottain pulaan joutuneita, velkojen ahdistamia ja katkeroituneita miehiä. David ryhtyi heidän päämiehekseen".

David antoi turvan näille elämässään epäonnistuneille. Haavoittunet, karille ajaneet, epäonnistuneet ja unelmansa menettäneet ovat aarre Jumalan silmissä. Hän kykenee rakkaudellaan tekemään täysin uutta ja korjaaman vioittuneen ja särkyneen sydämen ja elämän.