Sanojen ja tekojen tasapaino

04.05.2020

Teksti: Eero Ketola. Kuva: Eero Ketola

Hengellisen elämän eräs vaaratekijä on sanojen ja tekojen tasapainon puuttuminen. Sunnuntaina kristitty ylistää kädet kohotettuna Jumalaa seurakunnan keskellä. Sama henkilö saattaa riidellä maanantaina naapurinsa kanssa omakotitalon takapihalla. Tämä vie voiman, uskottavuuden ja tuoreuden.

Teot ovat tärkeitä. Uskova ajattelee, ajattelu synnyttää teon. Usko ja teot. Teot ovat uskovalle tärkeitä. Ilmestyskirjassa sanotaan: "Heidän tekonsa seuraavat heitä". Emme voi ottaa mitään mukaamme kun siirrymme ajasta iankaikkisuuden. Mutta.....pPerästä kuuluu. "Teot seuraavat". Oikeilla vaikutteilla, motiiveilla tehdyt teot seuraavat meitä.

Jeesus puhui fariseusten ja lainopettajien opetuksesta. "Tehkää siis niin kuin he sanovat ja noudattakaa heidän opetustaan. Älkää kuitenkaan ottako oppia heidän teoistaan, sillä he puhuvat yhtä ja tekevät toista".

"Puhuvat yhtä ja tekevät toista". Sanat ja teot eivät kohdanneet toisiansa.

Sanat eivät auttaneet ihmisiä. He kantoivat raskaita kuormia, mutta lainopettajat eivät halunneet sormellakaan niitä liikuttaa.

Sanojen ja tekojen välinen yhteys voimistaa hengellistä elämäämme. Eikä siinä kaikki. Usko siirtyy tekoihin ja voimme osoittaa rakkautta lähimmäisellemme. Emme auta heitä vain käsillämme, vaan koko sydämestämme. Kristillisen elämän syvyys on ihmisrakkaus. Organisaatiot, ohjelmat ja hallintojärjestelmät eivät voi auttaa ihmistä. Sanat ja teot voivat. Jumala sanoi ja teki. "Sen Jumala teki", kirjoittaa Paavali.

Hengellinen elämämme kehittyy kun saamme siirtää uskomme keskelle arkea ja tämän päivän, kärsivää ihmistä. Vain elävä kristillisyys voi tuoda ihmiselle todellisen hyvinvoinnin.

Lue: Matteus 23: 1 - 12

Ilmestyskirja 14:13

Roomalaiskirje 8:3