Seimi

23.12.2023

Teksti ja kuva: Eero Ketola

"Niin tapahtui heidän siellä ollessaan, että Marian synnyttämisen aika tuli, ja hän synnytti pojan, esikoisensa, ja kapaloi hänet ja pani hänet seimeen, koska heillä ei ollut sijaa majatalossa".

Luukkaan evankeliumi 2: 2-7

Seimi on eläinten syöttökaukalo. Se oli usein sisällä tallissa. Seimi kaiverrettiin yhdestä puusta. Toisinaan laudoista tehtiin laatikon muotoinen seimi.

Helsingissä kyseltiin muutama vuosi sitten ihmisiltä mikä on "seimi". Suuri osa ei tiennyt mikä on seimi. Useat vastasivat, että seimi on " lasten seimi, lastentarha, päiväkoti".

Tutustuimme ollessamme lähetystyössä Pohjois-Makedoniassa Church of God- helluntaikirkkokunnan maakohtaiseen johtajaan, jo edesmenneeseen Pavle Ginoskiin. Pavle kertoi, että isä ja äiti kertoivat hänelle, että hänet asetettiin vauvana hevosen seimeen.

Miksi Jeesus asetettiin eläinten seimeen? Koska majatalossa ei ollut sijaa. Tämä oli ajankuva. Ilmapiiri oli tyly ja raaka. Ilmapiiri oli hyvin uskonnollinen ja perinteitä seuraava. Tunnelma oli kova äidille ja kohta syntyvälle vauvalle.

Yhteiskunnan tilan indikaattori on sen suhtautuminen lapsiin ja vanhuksiin.

Oikea-oppisuus ja uskonnollisuus on vaarallista, jos siitä puutuu Jumalan rakkauden Henki.

"Ei ollut sijaa". Kukaan ei antanut huonetta. Kukaan ei luovuttanut omaa sijaansa.

Oma etu oli tärkeintä. Ei ollut tilaa vieraanvaraisuudelle eikä ystävällisyydelle.

Nasaretista Betlehemiin saapunut perhe ei kiinnittänyt kenenkään huomiota.

Seimi. Heiniä, olkia, pehmeyttä ja lämpöä. Vauva kapaloitiin ja asetettiin seimeen.

Ympäri tallia oli suuria laidunmaita. Paimenet lähtivät ilmoituksen saatuaan katsomaan vastasyntynyttä. Paimenet menivät katsomaan paimenta, josta lammaspaimen David kirjoitti: "Herra on minun paimeneni".

Davidista tuli Israelin kuningas. Jeesus oli jo syntyessään Kuningasten kuningas.

Miksi seimi sana on outo ja kaukainen? Siksi että olemme vieraantuneet perinteistä ja maalaiselämästä. Sanat ja esineet eivät enää ole samoja kuin aikaisemmin. Lehmien tuoksu, kosteat turvat, lampaiden määkiminen, alati poukkoilevat vuohet, johtoeläinten kellojen kilkatus.

Olemme vieraantuneet perinteellisistä sanoista ja elämästä.

Tämän voimme korvata, mutta jos vieraannumme Jeesuksesta ja Jumalan valtakunnan periaatteista, niin emme voi korvata sitä millään.

Emme saa vieraantua laupeudesta, lähimmäisen rakkaudesta ja toinen toistemme kunnioittamisesta. Sydämellisyys ja palvelijan mielenlaatu voittaa lopulta kovuuden ja itsekkyyden.