Työ Herrassa ei ole turha

08.05.2020

Teksti: Eero Ketola. Kuva: Eero Ketola

Olimme lähetystyössä Papua-Uudella-Guinealla vuosina 1992 - 1995. Tellervo oli mukana monenlaisessa työssä. Eräs niistä oli kaikenikäisten kyläläisten opettaminen lukeman ja kirjoittamaan. Eräs oppilaista oli nuori poika. Hänen nimensä oli Kepas. Kepas on invalidi. Hänen veljensä kantoi hänet selässään rukoushuoneelle jossa kursseja pidettiin. Matkaa oli noin kaksi kilometriä. Kepas ei edennyt opinnoissa hyvin. Tellervo antoi hänelle tukiopetusta pihallamme. Kepas halusi oppia. Hänen toiveensa toteutui. Muutaman kuukauden kuluttua hän oppi sekä kirjoittamaan että lukemaan. Hänelle ostettiin lahjaksi paksu, vihreäkantinen Buk Baibel, pidgininkielinen Raamattu. Siihen aikaan Kepas oli saanut myös pyörätuolin. Tuoli oli vanha, mutta aivan käyttökelpoinen noissa oloissa.

Viime vuonna näin Kepaksen uudelleen vieraillessani Papua-Uudella-Guinealla. Kävelin vanhan seurakuntalaisen, Goran kanssa Bulolon torilla. Yhtäkkiä kuulin sivultani äänen: "Ero, Ero". Guinealaisilla on vaikea lausua nimeäni. Siksi minua kutsuttiin Eroksi, Aaroniksi, Heroksi, Heroniksi, Arrowiksi, Erroriksi jne.

Kepas se siellä huuteli minua. Hän oli hyvin iloinen ja ystävällinen. Kaksi kylän poikaa oli työntämässä häntä. Kepas pyysi minua kylään. Parin päivän kuluttua menin Njukempin kylään. Kepas kertoi, että hän tuli uskoon luku- ja kirjoituskoulun aikana. Sen jälkeen hän luki ahkerasti Raamattua. Hän myös vastaanotti kutsun Jumalalta lähteä opiskelemaan Raamattukouluun.

- Olen opiskellut kolme vuotta. Kohta valmistun pastoriksi. Haluan palvella Jumalaa koko sydämestäni, kertoi Kepas.

Nyt Kepas toimii pastorina pienessä seurakunnassa Bulolon lähellä. Hän on tiettävästi Papua-Uuden-Guinean ensimmäinen, pyörätuolissa oleva pastori.

Nuorta, invalidipoikaa ei arvostettu kotikylässä. Hän halusi kuitenkin oppia lukemaan ja kirjoittamaan. Oppimishalussaan hän löysi koko elämälleen uuden suunnan ja merkityksen. Hänen elämänsä myös opettaa lähetystyöntekijöitä. Yhden ihmisen arvo on mittaamattoman suuri. Kepaksen uskoontulo ei ollut pelastus vain hänelle. Kepaksen työ levittää nyt siunauksia monille muille. Työ Herrassa ei ole koskaan turha. Vaikka joskus tuntuisi siltä, niin se on kuitenkin vain meidän tunnettamme. Jumalan Sanassa on kirjoitettu: "Työ Herrassa ei ole turha". Työ Herrassa kasvaa ja moninkertaistuu. Sen alku on usein kuitenkin yhden ihmisen elämän muuttuminen.

Paavali kirjoittaa (1 Kor. 15: 57 - 58): "Mutta kiitos olkoon Jumalan, joka antaa meille voiton meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta! Sen tähden, rakkaat veljeni, olkaa lujat, järkähtämättömät, aina innokkaat Herran työssä, tietäen, että teidän vaivannäkönne ei ole turha Herrassa".

Minkä "sen tähden"? Sen tähden koska Jumala antaa meille voiton Jeesuksen kautta. Hänessä olemme voittajia.