Valon ja puhtauden lintu

29.07.2022

Teksti ja kuva: Eero Ketola

Lapintiiran muuttomatka on maailman pisimpiä. Sen muuttomatka ei pysähdy päiväntasaajan lähelle vaan jatkuu Etelänapamantereelle saakka. Suomessa rengastettu lapintiira on löytynyt jopa Australiasta.

Kesällä lapintiira tuo elämää ja ääntä saaristoon. Varsinkin ulkosaariston kivisillä luodoilla ja pikkusaarilla pesii runsaasti lapintiiroja. Niiden saapuminen keväällä tuo viestin lähestyvästä kestä. Lapintiirat aloittavat syysmuuton heinäkuussa. Hiljalleen, kuin huomaamatta pesimäyhdyskunnat hiljenevät. Viesti lähestyvästä syksystä.

Kesän poikaset eivät kykene vielä kalastamaan. Siksi vanhemmat ruokkivat poikasiaan vielä muuttomatkan aikana.

Lapintiira viihtyy siellä missä on valoa. Kesällä pohjoisessa, pohjoisen talven aikana Etelänapamantereella, jossa on valoa.

Lapintiiran höyhenpeite on puhtaan valkoinen.

Lapintiira on kristityn vertauskuva.

Kristitty viihtyy siellä missä on valoa.

Kristitty on puhdas.

Päivän lapset

"Mutta me, jotka olemme päivän lapsia, olkaamme raittiit, ja olkoon pukunamme uskon ja rakkauden haarniska ja kypäränämme pelastuksen toivo". Paavalin ensimmäinen kirje tessalonikalaisille luku 5, jae 8.

Puhtaus

"Niin tulkaa, käykäämme oikeutta keskenämme, sanoo Herra. Vaikka teidän syntinne ovat veriruskeat, tulevat ne lumivalkeiksi; vaikka ne ovat purppuranpunaiset, tulevat ne villanvalkoisiksi". Jesajan kirja, luku yksi, jae 18.