Viimeisen kerran katson Dnepriin

10.03.2022

Teksti: Eero Ketola. Kuva: Eero Ketola

Syksyllä 2019 nousin ylistämään Jumalaa satojen muiden kanssa Kiovan keskustassa olevassa kirkossa. Uskovat olivat iloisia ja eteenpäin luottavaisesti katsovia. Meneillään oli suuri lähetyskonferenssi. Eri puolilta Eurooppaa saapuneet lähetystyöntekijät ja seurakuntien edustajat olivat ihmeissään kuullessaan kuinka paljon Ukrainan helluntaiseurakunnat ovat lähettäneet lähetystyöntekijöitä.

Koskettava hetki konferenssissa oli videoesitys. Keskellä Kiovaa, satapäinen soittokunta soitti ja kuoro lauloi vanhaa, tuttua ylistyslaulua "Sain Jeesus Sain". Suurilta portailta lähti liikkeelle valkopukuisten ihmisten kulkue. Tilaisuudessa 1000 uskoon tullutta kastettiin Kiovan halki virtavassa Dnepr- joessa.

Nyt videokuvat Kievin helluntaikristityistä näyttävät kuinka he laulavat ylistyslauluja kaupungin maanalaisen tunnelissa, joka toimii väestönsuojana. Sadat uskovat ovat hakeneet suojaa Unkarista tai muista Ukrainan naapurimaista. Seurakuntiin kuuluvia pakolaisia on jo tullut Suomeen saakka.

Ukrainan tilanne on aiheuttanut huolta ja pelkoa. 24.helmikuuta 2022 kaikki totuttu turvallisuus ja vakaus katosi kotoisesta Euroopasta.

Meidän ei tarvitse pelätä vaan tukea, auttaa ja rohkaista lähimmäisiämme. Yhdessä voimme luottaa Jumalan apuun jokaisena päivänä. Jeesus sanoi Luukaan evankeliumissa opetuslapsilleen: "Rohkaiskaa itsenne ja nostakaa päänne" ja "Valvokaa siis, joka aika ja rukoilkaa, että saisitte voimaa".

Suomen helluntaikirkon vetoomus kaikille helluntaiseurakunnille

Nykyisessä epävarmassa maailman tilanteessa kehotamme kaikkia helluntaiseurakuntia tarttumaan rukouksessa Jumalan sanan kestäviin lupauksiin. Kehotamme vetoamaan kaikkivaltiaaseen Jumalaan, jolla on valta puuttua maailman tapahtumiin. Haluamme turvautua hänen rakkauteensa, että hän armahtaisi kaikkia kärsiviä.
Ukrainan kansa on joutunut keskelle käsittämättömiä sodan kauhuja. Sen johtajat ovat suuren paineen alla, sen sotilaat kamppailevat voimakasta vihollista vastaan ja sen kansalaiset pakenevat maasta. Kymmenet miljoonat jäävät kuitenkin edelleen sodan keskelle. 

Maamme helluntaiseurakunnissa haluamme asettua hengelliseen kamppailuun vihaa, pimeyttä ja pahuutta vastaan. Liitymme yhteiseen rukoustaisteluun Ukrainan seurakuntien sekä Venäjän Helluntaikirkon kanssa, joka on aloittanut paaston ja rukouksen Ukrainan puolesta. Koko Euroopan helluntailiikkeenä nousemme vastustamaan niitä voimia, jotka kylvävät pelkoa, tuhoa ja kuolemaa.

Haluamme rukoilla myös Ukrainan naapurimaiden sekä kaikkien niiden maiden puolesta, jotka vastaanottavat pakolaisia Ukrainasta. Rukoilemme erityisesti Puolan, Slovakian, Unkarin, Romanian ja Moldovan sisarseurakuntiemme puolesta, jotka ovat koonneet voimansa auttaakseen pakolaisia.
Tuemme rukouksin Fidan lähettejä ja muita seurakuntiemme yhteisiä järjestöjä, jotka eri puolilla Eurooppaa auttavat Ukrainasta tulevia pakolaisia ja kanavoivat lähettämäämme apua oikeisiin kohteisiin. 
Esirukoustemme kohteena ovat myös Suomessa asuvat ukrainalaiset, joiden sydän on särkynyt omaisten ja ystävien kärsimyksen vuoksi. Samalla muistamme esirukouksin Suomen venäjänkielistä väestöä, ettei viha ja turhautuminen kohdistuisi heihin.

Rukoilemme kaikkien niiden puolesta, joita uutiset sodasta, levottomuuksista ja koko maailmaa koskettavasta kriisistä ahdistavat. Erityisesti pyydämme maamme lapsille ja nuorille turvallista elämää ja luottamusta tulevaisuuteen.  
Tuomme yhdessä Jumalan eteen oman maamme ja kansamme. Haluamme pyytää esivallalle viisautta tehdä vastuullisia päätöksiä ja johtaa kansakuntaamme epävarmassa maailmassa. 
Rukoilemme, että seurakunnat saavat Pyhän Hengen voimassa julistaa kaikin tavoin evankeliumia. Rukoilemme, että seurakunnat saavat toimia Jumalan kirkkaana majakkana tulevina päivinä niin, että mahdollisimman moni ihminen voisi löytää pahan keskellä hyvän ja rakastavan Jumalan sekä hänen antamansa elävän toivon

 Kehotamme kaikkia helluntaiseurakuntia liittymään yhteiseen rukoukseen kuningas Daavidin sanoin:

"Minä nostan silmäni vuoria kohti - mistä minulle tulee apu? Apu minulle tulee Herralta, taivaan ja maan Luojalta. Hän ei salli sinun jalkasi horjua, sinun varjelijasi ei torku." (Ps. 121)