Vuorelta katajan alle

12.05.2020

Teksti: Eero Ketola. Kuva: Eero Ketola

Elia on eräs Vanhan Testamentin kuuluisimmista profeetoista. Jaakob kirjoittaa hänestä, että hän oli "yhtä vajavainen kuin mekin". Elia oli täynnä uskoa. Hän oli Karmelin voittoisa mies. Kuitenkin yksi Iisebelin uhkaava sana sai hänet syvään masennukseen. Voittoisa vuorella rukoileva mies istui masentuneena kinsteripensaan alla. Vuorelta katajan alle. Vanhassa, suomenkielisessä Raamatussamme kinsterpensaan kohdalla on kataja. Elia halusi kuolla.

Epätoivoinen, masentunut ja yksinäinen mies istuu erämaassa. Elian käyttäytyminen ei ole vierasta tai epätodellista. Voimme olla täynnä intoa, elämänvoimaa, ideoita ja tulevaisuuden suunnitelmia. Olemme iloisia, että Jumala on kuullut rukouksemme ja täyttänyt elämämme siunauksella.

Kuitenkin muutamien viikkojen tai vain päivien päästä istumme masentuneena ja onnettomana. Tuntuu, että kaikki entinen on pyyhkäisty pois. Tuntuu, että olemme aivan yksin.

Yöllä tapahtui ihme. Herran enkeli kosketti nukkuvaa Eliaa. Enkeli pyysi häntä nousemaan ja syömään. Enkeli sanoi hyvin arkiselta tuntuva sana. "Syö, Elia, syö". Elia söi mitä enkeli tarjosi. Kuumennettu leipä ja vesiastia oli enkelin tarjoama ruoka. Elia söi ja joi ja jatkoi nukkumistaan. Elia ei mitenkään reagoinut enkelin kosketukseen. Hän vain söi ja joi. Herran enkeli kosketti häntä uudelleen ja pyysi Eliaa syömään jälleen. Elia söi ja joi ja kulki sen ruuan voimalla neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä. Ihmeellinen enkelin kosketus ei vielä muuttanut Eliaa.

Elian masennus oli hyvin syvä. Luolassa Jumala puhui hänelle. Elia puhui sydämensä puhtaaksi. Jumala sanoi, että Elialla on paljon niitä jotka ovat hänen ystäviään. Elia sai myös paljon uutta työtä. Hänen tuli voidella virkaansa uusi Aramean kuningas ja uusi Israelin kuningas. Hänen tuli voidella myös Elisa profeetaksi.

Jumalan kohtaaminen ja Jumalan kosketus; tässä on ratkaisu masentuneeseen mielenlaatuun. Kinisteripensaan mies sai korkean tason tehtävän kuningasten hovissa.

Masennuksessa ja ahdistuksessa auttaa "enkelin kosketus", mahdollisuus kuulla Jumalan äänen. Voimme kertoa kaikki murheemme ja kiukkummekin Hänelle. Arkisen, jokapäiväiset työt piristävät mielen ja ilo siitä, että Jumalalla on meille varattu suunnitelma ja paljon työtä tarjolla jokaiselle. Emme myöskään ole yksin. Meillä on ystäviä jotka ovat meidän rinnallamme.