Puolustaja - Parakletos

23.05.2024

Teksti ja kuva: Eero Ketola

Jeesus puhuu Johanneksen evankeliumissa, luvussa kuusitoista:

" Mutta minä sanon teille totuuden: teille on hyödyksi, että minä menen pois. Ellen mene, ei Puolustaja voi tulla luoksenne. Mutta mentyäni pois minä lähetän hänet luoksenne, ja hän tulee ja paljastaa, että maailma on väärässä, hän paljastaa, mitä on synti, mitä vanhurskaus ja mitä tuomio. Synti on siinä, että ihmiset eivät usko minuun, vanhurskaus tulee julki siinä, että minä menen Isän luo ettekä te enää näe minua, ja tuomio on siinä, että tämän maailman ruhtinas on tuomittu. Paljon enemmänkin minulla olisi teille puhuttavaa, mutta te ette vielä kykene ottamaan sitä vastaan. Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva. Hän kirkastaa minut, sillä sen, minkä hän teille ilmoittaa, hän saa minulta. Kaikki mikä on Isän, on myös minun. Siksi sanon, että hän saa minulta sen, minkä hän teille ilmoittaa".

Johannes 16: 4 – 15

Viisikymmentä päivää pääsiäisestä ja kymmen päivää Kristuksen taivaaseenastumisen päivästä eli helatorstaista on helluntaipäivä. Helluntaina täyttyi Jeesuksen lupaus Pyhän Hengen saapumisesta. Jeesus käyttää Pyhästä hengestä ilmaisua Puolustaja. Kreikaksi Puolustaja on Parakletos. Uuden testamentin kirjoittajista vain Johannes käyttää ilmaisua Parakletos. Johanneksen evankeliumissa Parakletos toistuu neljä kertaa Jeesuksen jäähyväispuheessa. Jeesus sanoo Pyhää Henkeä Toiseksi Puolustajaksi. Jeesus oli maan päällä opetuslasten Puolustaja eli Parakletos. Jeesus astui ylös taivaaseen. Hän on Isän oikealla puolella Puolustajamme. Pyhä Henki, Parakletos on maan päällä nyt kaikkien uudestisyntyneiden kristittyjen Puolustaja. Pyhä Henki on persoona. Hän tulee sydämemme Auttajana, Lohduttajana ja Puolustajana.

Pyhä Henki on Totuuden Henki. Hän johdattaa omiaan kaikkeen totuuteen, Hän kirkastaa Kristuksen, Hän muistuttaa ja Hän on esirukoilja.

Meillä on Puolustaja Isän luona taivaassa ja meillä on sydämessämme Puolustaja.

Frances Bottomen (1823 – 1894) ja William J. Kirkpatricin (1838-1921) laulu "Vie viesti riemuinen" (Hengellinen laulukirja numero 146) kertoo riemullisesta viestistä.

" Vie viesti riemuinen

nyt luokse ihmisten,

kun murheen vallassa

he kaipaa lohtua.

Nyt kielinen tuhansin

soi viesti ihanin:

saapui Puolustaja!

Tuo Henki helluntain,

tuo Henki helluntain

jo saapui päälle maan,

toi voiman tullessaan.

Vie viesti riemuinen

nyt luokse ihmisten:

saapui Puolustaja!"